Derfor velger jeg Norge som ferieland

Til sommeren har jeg fått fri av kona og arbeidsgiveren til å dra tre måneder på tur (jippi!). Jeg kunne i prinsippet valgt å dra hvor som helst på planeten, og dagdrømmer til stadighet om å oppsøke nye land, nye kulturer og nye typer naturopplevelser. Tross disse ønskene og mulighetene velger jeg meg Norge denne gangen.

Kjent, men ukjent

Jeg har vært på mange turer rundt omkring i Norge. Blant annet ga forrige langtur på sykkel langs Kystriksveien fra Bodø til Steinkjer skikkelig mersmak: Beskjedent trafikkerte veier klemt mellom fjorder og bratte fjellsider, lett tilgjengelige kulturopplevelser og en mengde trivelige mennesker. 

Likevel er det store deler av Norge jeg aldri har besøkt. Jeg har vært i Ålesund, Bergen, Stavanger og Kristiansand, men aldri reist mellom byene langs kysten. Jeg har aldri vært nord for Tromsø. Og så finnes det sikkert tusentalls kjente og ukjente, fascinerende steder landet rundt verdt å få med seg. Alt dette blir det anledning til nå når jeg skal sykle Norge på tvers og på langs

Lett tilgjengelig natur

Å tilbringe tid utendørs er den viktigste enkeltårsaken til at jeg i det hele tatt drar på turer. Med store mengder vakker og lett tilgjengelig natur kommer Norge høyt opp på lista. Gratis er den også i motsetning til en del andre land. I tillegg er det stor variasjon i den norske naturen der landsdelene har hver sine særtrekk. Jeg gleder meg til å oppleve hele landet og alle kontrastene på en og samme tur.

Allemannsretten er gull for oss som liker livet utendørs. Den gjør turen min mer fleksibel, jeg slipper unna detaljplanlegging og kan ta ting på sparket. Når det drar seg mot kveld, kroppen er sliten og klar for hvile, er det bare å svinge av vegen og finne seg en flat flekk. Fine teltplasser er oftest ikke så vanskelig å finne, sjøl nært en offentlig veg. Og er det vanskelig, får du 99 prosent sikkert ja til å slå opp teltet ditt i en hage om du spør. Eller så er det sikkert en campingplass i nærheten.

Turist-Norge tilbyr i stadig økende grad forskjellige typer aktiviteter folk kan være med på. På turen landet rundt har jeg lyst til å teste noen nye aktiviteter jeg ikke har prøvd før.

Jeg bryr meg lite om sol og strender slik vi finner dem i Sør-Europa. Opphold og 15 pluss er en helt grei sommerdag. Strendene i Norge er jeg derimot veldig begeistra for. Mange av dem er fantastiske. Rett skal være rett, jeg sier ikke nei takk til skyfri himmel og 25 varmegrader. Det hender seg vi har det også.

Starte hjemmefra

Det er også en forførende tanke å starte en lang tur fra min egen inngangsdør. I det jeg ruller bortover gata mi, er turen i gang. Det er så enkelt og lett. Når jeg først er i gang, finnes det tusenvis av kilometer med veier gjennom storslåtte landskap. Det er en gave til en langtursyklist. Slik blir også miljøavtrykket av turen lite. 

Utlendinger lar seg begeistre

“Norway is a once-in-a-lifetime destination and the essence of its appeal is remarkably simple: this is one of the most beautiful countries on earth.” Slik åpner Lonely Planet sin beskrivelse av Norge.  

Norge høster jevnlig mengder med rosende omtale og gode plasseringer når internasjonale medier skriver om og kårer planetens beste reisemål. All denne rosen kommer neppe uten grunn. Alle disse utlendingene må da vel ha et poeng? Derfor er det kanskje ikke noe mål i seg sjøl å dra så langt hver gang du vil oppleve noe nytt. 

Hva jeg vil oppnå

Jeg har en forestilling om at jeg kjenner Norge godt. Men kan Norge likevel overraske meg? Det vil jeg undersøke. Kanskje kommer jeg hjem med et nytt syn på hva Norge er, med økt innsikt i og større forståelse for mangfoldet og forskjellene mellom landsdelene, både når det gjelder natur og folk.

Jeg håper å å bli bedre kjent med mitt eget land. Og forhåpentligvis enda mer glad i det og stolt av det.