Reiserute Norge rundt på sykkel

Når jeg snakker med folk om turen min, lurer folk på så mangt. Likevel er det noen spørsmål/temaer som går igjen.

  1. Hvor skal du sykle? Altså hvilken rute jeg skal ta gjennom fedrelandet.
  2. Du trener vel mye du nå da?
  3. Håper du får bedre vær enn det var i fjor sommer. 
  4. Er det mye å planlegge nå som du skal på en lang sykkeltur?
Jeg kan nok trenge noen pauser underveis. Her fra Helgelandskysten på en tidligere tur.

Jeg kan nok trenge noen pauser underveis. Her fra Helgelandskysten på en tidligere tur.

Jeg har vært i tvil om hvor detaljert jeg skal planlegge ruta. Skal jeg planlegge ned til hvert veikryss eller skal jeg ta veivalgene mer på sparket? Det har blitt en mellomting. Ruta er ganske stram, men med åpning for valg en del steder. 

Reiseruta kort oppsummert 

Turen min er egentlig to turer med en to ukers pause hjemme i juli. Jeg drar helt i slutten av mai og er hjemme igjen rundt 10. september, totalt ca. tre måneder.

Del 1: Sør-Norge

Starte hjemmefra, på Melhus sør for Trondheim. Vestover til Kristiansund og sørover langs kysten helt til Lindesnes. Deretter nordover gjennom Setesdalen og langs Telemarkskanalen, via Oslo, gjennom Jotunheimen og Rondane og hjem til Melhus igjen.

Del 2: Nord-Norge

Starte hjemmefra igjen. Nordover over Fosen og langs Kystriksveien mot Bodø. Lofoten, Vesterålen og Senja mot Tromsø. Deretter følge E6 til Alta. Så til Karasjok og etter hvert til Mehamn. Et lite strekk med Hurtigruta til Båtsfjord før jeg avslutter turen i Kirkenes.

Oppdatert desember 2016: I artikkelen Spørsmål og svar om Norge rundt har jeg blant annet skrevet litt om hvordan ruta til slutt blei. Jeg gjorde noen mindre endringer fra ruta slik den er beskrevet ovenfor.

Oppdatert mars 2017: Jeg har tegna inn reiseruta på lommekjent.no.

reiserute-norge-rundt-sykkel.png
reiserute-norge-rundt-sykkel-nord.png

Reiseruta litt mer detaljert

Melhus-Kyrksæterøra-Kristiansund
Atlanterhavsveien-Molde-Åndalsnes
Trollstigen-Geiranger-Hellesylt-Volda-Stad
Måløy-Florø-Askvoll-Værlandet/Bulandet-Bergen
Jondal-Odda-Sauda-Preikestolen-Stavanger
Egersund-Flekkefjord-Farsund-Lindesnes

Evje-Setesdal-Dalen-Ulefoss-Langesund
Stavern-Larvik-Horten-Moss-Oslo
Jaren-Dokka-Synnfjellet-Skeikampen-Gålå
Dalseter-Bygdin-Eidsbugarden-Tyin-Årdal
Turtagrø-Lom-Vågå-Lesja-Dombås
Grimsdalen-Oppdal (kanskje via Røros)-Melhus

Melhus-Fosen-Åfjord-Namsos-Kolvereid
Brønnøysund-Sandnessjøen-Ørnes-Bodø
Lofoten-Vesterålen-Andøya
Gryllefjord-Tromsø-Alta
Karasjok-Mehamn
Båtsfjord-Kirkenes

Hvordan ruta er blitt til

Ruta er, som du ser, ikke akkurat strake veien. Den er mer kommet til etter prinsippet “Det er omveiene, forsinkelsene og sidesporene som beriker ens liv”, som Nils Kjær skal ha sagt. 

Det er mange kilder til hvorfor ruta er blitt slik den er blitt: 

  • Mine egne oppfatninger av steder og områder det er verdt å besøke. Jeg er spesielt opptatt av steder jeg ikke har vært, og dem er det temmelig mange av.
  • Tips fra venner, kjente og andre.
  • Nitidige studier av kart, spesielt Google maps og NAF-boka. Hvor er det mulig å sykle? Og hvor er det fint å sykle? Viktig prinsipp: Unngå hovedveier i den grad det er mulig.
  • Litteratur og sykkelguidebøker. 
  • Artikler, reportasjer, filmer og blogger om steder jeg har lest og sett gjennom mange år. Disse er sikkert medvirkende til oppfatningene mine i øverste punkt.

65 kilometer per dag

I forlengelsen av hvor jeg har planlagt ruta, lurer mange på hvor langt jeg skal sykle. Følger jeg denne ruta til punkt og prikke, blir turen om lag 5600 kilometer. Det tilsvarer 65-66 kilometer sykling per dag i snitt. Erfaringa fra tidligere langturer er at det er en overkommelig dagslengde der jeg samtidig har noe energi igjen til å gjøre andre ting enn bare å sykle.

Les også: Norges 25 beste sykkelturer