Sykkeltur på Helgeland

Høye fjell. Flate veier. Vakre strender og lange, lyse sommerdøgn. Helgelandskysten er som skapt for rolige sykkelturer.

<Dette er en reportasje skrevet for det danske magasinet Cyklister nr. 1/2015. Jeg sykla på Helgeland som en del av en lengre tur mellom Bodø og Steinkjer langs Kystriksveien.>

Tenk deg et område der avstandene er korte, terrenget er snilt for dem som ferdes på to hjul og biltrafikken langs veiene er beskjeden. Tenk deg et området som består av tusenvis av øyer og skjær, mange av dem forbundet med et omfattende nett av bruer, ferger og hurtigbåter som gjør at du enkelt og fleksibelt kommer deg rundt. Tenk deg et område der fjellene skyter høyt mot himmelen rett opp fra sandstrender ved havet, der severdighetene ligger tett og sola aldri går ned sommerstid. Den gode nyheten er at dette området ikke er et utopia. Dette området finnes faktisk i den virkelige verden. Velkommen til Helgeland!

Helgelandskysten er en av mange flotte strekninger på turen.
Helgelandskysten er en av mange flotte strekninger på turen.

Det må være noen skyggesider her tenker du kanskje. Så rosenrødt kan vel ikke et sted være? Vel, dette området ligger tett oppunder polarsirkelen. Selv om sommeren kan det derfor være kjølig. Badetemperaturen er ikke noe å skryte av, og regn er heller ikke uvanlig. Men det er heller ikke uvanlig med sol og 15-20 grader, av og til enda varmere. Da viser fjord og fjell seg fra sin beste side, klare til å være kulisser for en ferie du kommer til å minnes med stor glede.

Helgeland ligger midt i Norge, om lag 900 kilometer nord for Oslo. Småbyene Brønnøysund og Sandnessjøen er begge gode steder å starte og avslutte turen. Den korteste veien mellom de to byene er 90 kilometer, som du kan sykle på en dag eller to. Men det er på avstikkerne og omveiene ut på øyene de beste opplevelsene er å finne. De fleste som kommer til Helgeland for å sykle tilbringer derfor fra fire til sju dager i området. Følgende opplevelser vil du gjerne få med deg.

Hullet i fjellet

Vi begynner i sør. 14 kilometer, eller en times rolig sykkeltur sør for Brønnøysund, ligger fjellet Torghatten, et av Norges mest spektakulære geologiske fenomener. Et stort hull går tvers gjennom fjellet. Fra parkeringsplassen ved veien tar det ikke mer enn enn rundt 20 minutter på en bred og godt tilrettelagt sti før du er oppe. Garantert fascinert kan du nå stirre gjennom det 160 meter lange, 35 meter høye og 20 meter brede hullet og ut i skjærgården på den andre siden. Enda morsommere blir det når du beveger deg inn i hullet og oppdager de akustiske egenskapene. Ekkoet er enormt. Om du roper, synger, plystrer, klapper i hendene eller tramper i bakken, alt blir til artige lyder. Det er som å leke i en katedral. Kanskje du igjen føler deg som et barn.

Hullet i Torghatten.
Hullet i Torghatten.

Ut i verdensarven

I 2004 fikk Vegaøyene en ettertraktet plass på Unescos liste over verdensarv. Ærfugl- og duntradisjonen var en viktig del av grunnlaget for Vegas plass på den prestisjetunge lista. Menneskene beskytter den ville ærfuglen mot fiendene. Til gjengjeld får de dun, som går for å ha en spesielt god kvalitet. Duna brukes stort sett i dyner og puter. En manuelt produsert dyne koster rundt 30-40 tusen kroner, og varer et helt liv.

Vega er kontrastenes øy. Store deler av øya er paddeflat, men på vestsiden ruver fjellene, det høyeste nesten 800 meter over havet. Det er behagelig å sykle på de flate veiene, som stort sett går langs sjøen og mellom de 50 gårdene, samtidig som du kan hvile blikket på fjellene i bakgrunnen. Det er heller ikke mange biler. Ikke sykle for fort, Vega har nemlig 11 typer viltvoksende orkideer du kan se i veikanten.

Nes på Vega.

Nes på Vega.

Nes helt nord på øya er stedet å dra til om du vil lære mer om ærfuglen, den lokale kulturen og verdensarven. Blant fargerike gamle trehus i en beskyttet vik ligger det sjarmerende lille museet E-huset. Fra Nes går også de organiserte båtturene ut til småøyene lenger nord.

Gourmetmat i Forvik

En flott strekning å sykle er de 17 kilometerne fra fergeleiet på Anddalsvågen til Forvik. Venter du til bilene har kjørt, har du veien helt for deg selv. De bratte Forvik-fjellene på østsiden og fjorden på vestsiden rammer inn veien. Underveis kan du hilse på beitende sauer og kyr.

Forvik er en liten plass som også huser et gammelt handelssted der en restaurant og en kafé med verdens nordligste kaffebrenneri fortsatt sørger for aktivitet. Går du inn vil lukten av te og nybrent kaffe slå mot deg. Her er sorter fra halve planeten, oljer og balsamico, såper og tekopper. En salig blanding av lokalt og internasjonalt, et trivelig sted kort og godt. Alexandra fra Polen står bak disken.

Forvik kafé.

Forvik kafé.

- Jeg trives veldig godt på et lite, stille sted. Det kommer så mange hyggelige mennesker innom. Arbeidsdagens rutiner følger fergetidene. Rett etter fergeankomst er det hektisk. Så blir det stille en periode til neste ferge kommer, sier hun på prikkfritt engelsk.

Restauranten Naustloftet i nabobygget er en av de bedre restaurantene på Helgeland. De tilbyr kortreise godsaker som kongekrabbe,  laks og hyse, et virkelig kulinarisk høydepunkt midt i ingenmanns land.

Stevnemøte med elgen

På Alstahaug er landskapet stort og åpent. Sykler du mot nord har du utsikt mot fjellkjeden De syv søstre. Når du nærmer deg Offersøy, nord for Tjøtta, kan du gjerne henge kameraet rundt halsen. Her tar skogen over. Utsikten forsvinner. Like fullt stiger spenningen. Sykler du sakte og speider intenst inn i skogen, og ser nøye etter i alle glenner og åpninger, kan den norske skogens konge, elgen, plutselig stå der. Er du riktig heldig, treffer du en type som ikke umiddelbart stikker av gårde, og du kan få et tett elgmøte.

Stevnemøte med elg på Alstahaug.
Stevnemøte med elg på Alstahaug.

Kulturinteresserte finner også mye å glede seg over på Helgeland. Litt lenger nord ligger det arkitektonisk svært imponerende Petter Dass-museet. Her er det mye å lære og oppleve om Norges kanskje eneste 1600-tallsforfatter som fortsatt blir lest.

Den beste sykkelopplevelsen

Øykommunene Herøy og Dønna er absolutt verdt en avstikker. De snaue 30 kilometerne mellom fergeleiet på Herøy og fergeleiet Bjørn på Dønna er tursykling på sitt aller beste. Her er syklingen i seg selv den viktigste opplevelsen.

Herøy består av en rekke øyer i forskjellig størrelse, de fleste nesten helt flate. Øyene er forbundet med bruer. Små sund er tettet igjen med steinfyllinger. Det er morsom sykling. Vender du blikket innover mot fastlandet ser du fjellkjeden De syv søstre som viser seg fram i all sin prakt. Det lukter salt sjø og tang. Eller hva med å spise medbragt mat på en sandstrand langs veien? Kanskje har du med fiskestang. Her kan du fange din egen mat.

På sykkel med utsikt til De syv søstre
På sykkel med utsikt til De syv søstre

Etter hvert kommer du til Dønna, som er mer kupert, men veien er fortsatt stort sett snill. Fjellet Dønnamannen våker over deg mens du sykler langs grønne enger nede ved fjorden. Er du heldig, kan du også få et glimt av ørnene på himmelen. Fra fergeleiet på Bjørn kan du ta båten over til Sandnessjøen, hvor du kan nyte småbylivets gleder før du vender hjemover. Hvis du vil hjem da.

Fakta

Transport: SAS og Widerøe flyr mellom København og Brønnøysund/Sandnessjøen. Begge byer er aktuelle for start og avslutning av turen. Returbilletter fås til ca. 3000 kroner. Med bil er det 1460 kilometer fra København til Brønnøysund. En reise til Helgeland kan også gjøres med passasjerbåten Hurtigruten som trafikkerer den norske kysten. sas.no, wideroe.no, hurtigruten.com

Passer for: Naturglade mennesker. Korte avstander, flate veier og lite biltrafikk gjør at området også egner seg for barnefamilier. De fleste sykkelturister tilbringer 4-7 dager i området.

Sesong: Fra begynnelsen av juni til midten av september.

Sykkelleie: Du kan leie sykkel på turistkontorene i Brønnøysund og Sandnessjøen. De har også barnesykler og sykkeltilhengere. Syklene kan også hentes direkte på flyplassene om du ønsker. Det er også mulig å leie sykkel i Brønnøysund og levere den i Sandnessjøen, og motsatt. Lurt å bestille i god tid. visithelgeland.com

Kart og fergetider: Kartet Nordland og Sør-Troms dekker hele området. Det finnes også en gratis reiseguide, inkludert rutetider for de mange fergene og hurtigbåtene i området. kystriksveien.no

Overnatting: Det er et stort tilbud av steder å overnatte på Helgeland, alt fra hoteller til hytter og campingplasser. Eller kanskje du vil prøve rorbu, som er spesielt for Nord-Norge. Reiser du i juli og august kan det vært lurt å bestille på forhånd. Den norske allemannsretten gir deg også gode muligheter for å overnatte i telt i naturen. visithelgeland.com

Mat: Det finnes mange restauranter og spisesteder i alle prisklasser. Det er også korte avstander mellom matbutikkene. visithelgeland.com

Organiserte turer: Norske Bygdeopplevelser tilbyr organiserte turer til Helgelandskysten. norske-bygdeopplevelser.no

Vega - verdensarven: Utværet Lånan er en del av verdensarven på Vegaøyene. Dit kan du bli med på tur og oppleve verdensarven på nært hold. lanan.no, verdensarvvega.no

Lovund og Træna: De to øyene ligger langt nord på Helgeland, og er tilgjengelig med hurtigbåt fra Sandnessjøen. Dette er livskraftige små øysamfunn med fine turmuligheter. Anbefales varmt for folk med sansen for steder utenom det vanlige. lovund.no

Fjellturer: Sykkelturen kan gjerne kombineres med fjellturer. De syv søstre og Dønnamannen er flotte fjell. Torghatten er spesielt egnet for barnefamilier. For turforslag i området se ut.no. Karttjenesten på ut.no egner seg for øvrig godt til planlegging av turen.

Sykle om natten: Om sommeren blir det aldri mørkt så langt mot nord. Hva med å prøve en sykkeltur om natten? Opplev stillheten og det rosa lyset i sene nattetimer, minner som garantert kommer til å sitte lenge.