5 barnevennlige turer

Sykkelentusiast Øyvind Wold har valgt ut fem sykkelturer i Sør-Norge han mener passer bra for barnefamilier.

Jomfruland på langs, Kragerø, 4,5 km

På sykkel på Jomfruland, Kragerø.

På sykkel på Jomfruland, Kragerø.

Jomfruland, sommerparadiset med daglig fergeforbindelse fra Kragerø, er omtrent så lettsyklet og fredelig som en syklist kan få det.

Hovedveien over øya er i praksis bilfri, og nesten helt flat. Her er det god tid til å se på eikeskogen midt på øya, fuglereservatet og friområdet i nordenden av øya, rulleteinstrendene på utsiden av øya, eller sandstrendene på innsiden.

Øya har ellers campingplass, en liten matbutikk og en kafe.

Østensjøvannet rundt, Oslo, 4,5 km

Østensjøvannet i Oslo.

Østensjøvannet i Oslo.

Dette vannet på østkanten av Oslo er det med størst antall observerte fuglearter i hele landet. Selv uten spesiell interesse for fugleliv blir man lett fascinert av mylderet og delvis lyden, av gjess og ender ved Østensjøvannet. Mest liv og trøkk er det i mai og juni.

Med unntak av en stigning på vestsiden av vannet, er denne turen flat og svært lettsyklet. Turveien er mye benyttet av fotgjengere med småbarn, barnevogner og hunder, som syklist bør du holde lav hastighet.

Lett tilgang til Østensjøvannet, for eksempel fra Skøyenåsen eller Bogerud T-banestasjon (linje 3, Mortensrud).

Lysaker stasjon – Storøyodden t/r, Oksenøya, Bærum, 8 km

Storøyodden, Oksenøya.

Storøyodden, Oksenøya.

En av Bærums nyeste attraksjoner er den nyanlagte badestranden på nordvestsiden av Oksenøya. Tidligere var dette et støyinferno, det var akkurat her flyene på Fornebu flyplass inntil 1998 tok av og landet.

I dag er dette blitt en stor og flott park, og det er mulig å sykle hit på separat sykkelvei fra Lysaker stasjon. Rundt på Oksenøya er det ellers flere nybygde og fine sykkelveier. Turen til Storøyodden er nesten helt flat.

Ustedalsfjorden rundt, Geilo 10 km

Ustedalsfjorden.

Ustedalsfjorden.

Lettsyklet, skiltet, bilfritt og med badestrand underveis - dette bør være en lett tur å få med familien på. Turen rundt Ustedalsfjorden starter ved fv. 40, bare en halv kilometer nedover fra sentrum av Geilo.

Fin turvei rundt innsjøen, merket med treskilt merket ”UR”, som står for, nettopp, Ustedalsfjorden rundt.

Omtrent midt på nordsiden av sjøen er det en flott raste- og badeplass.

Røros stasjon – Mølmannsdalen t/r, 12 km

Røros - på vei mot mølmannsdalen.

Røros - på vei mot mølmannsdalen.

Den letteste sykkelturen på Røros er kanskje veien østover mot Femunden. Men siden denne er trafikkert av biler som til dels kjører ganske fort, er et mye bedre alternativ å sykle i samme retning, men på nordsiden av Håelva.

Trivelige omgivelser og fin vei til den nedlagte plassen Mølmannsdalen. Kjerrevei om du vil videre østover herfra, kan være artig å prøve seg på for barn fra 8-9 års alder.

Turbokforfatter og sykkelskribent Øyvind Wold har skrevet fem bøker om tursykling. Den siste heter “På sykkel i fjellet – 48 turer utenom allfarvei”, og er utgitt på Cappelen Damm forlag.