5 typiske nybegynnerfeil hos tursyklisten

For mye, for lite, for langt. En del ting kan gå galt for den uerfarne.

Av Øyvind Wold

For mye klær på kroppen

Å kle på seg er lett – å kle seg riktig for sykling under forskjellige forhold krever faktisk mye erfaring. Mange starter å sykle med for mye klær på seg, noe som fort blir ubehagelig varmt. Hovedregelen er at du på grunn av kroppens varmeproduksjon fra syklingen vil trenge mindre klær enn ellers.

Tykke gensere eller forede jakker er plagg du neppe komme til å trenge. Bukser i tykt stoff er også lite nyttig. Tenk tynne lette plagg mens du sykler, ha heller litt isolasjonsplagg i veskene til pauser og opphold ved eventuell leirslaging.

For stor oppakking

På en terrengsykkel kan du laste mange kilo. Har du med en bagasjevogn kan du lett få med mye mer. Det kan bokstavelig talt bli en tung sykkeltur, så slitsom at den kanskje skremmer deg fra å prøve igjen. Hva må du ha med – og hva kan legges igjen hjemme? Dette er delvis et spørsmål om hvor du skal, hvor kuperte og lange etapper du skal ut på, men også et spørsmål om din innstilling. Hvor mye av hverdagens komfort er du villig til å ofre for noen få turdager?

Erfaring har mye å si, prøv deg fram og legg nøye merke til hva i oppakningen du ikke benytter på turen! Det kan kanskje legges igjen neste gang.

Les også:

For lite mat

Tursykling, selv i rolig tempo, krever mye energi. Skal du på en tur som varer flere timer, holder det ikke med en kontor-matpakke med fire brødskiver. Du bør spise litt, gjerne kort tid før du setter deg på sykkelen og jevnlig under turen (ca. hver time). Likevel kommer du til å være sulten rett etter at du er ferdig med turen.

Ha også i bakhodet et en tur svært ofte varer lenger enn antatt, pga diverse pauser, kartsjekking i veikryss, justeringer/småreparasjoner, etc. Kort sagt, unn deg en romslig matpakke.

Ikke noe verktøy

De fleste sykkelturer går uten uhell. Men sykler du ofte er det bare et tidsspørsmål før slitasje vil kreve verktøy, justeringer og reparasjoner. Bremser og eiker må strammes, slanger og bremseklosser skiftes, løse bolter skrues til. Det er surt å stå i ødemarka uten verktøy, med en sak som ville tatt to minutter å ordne hadde du bare hatt med noen sekskantnøkler. Kjøp deg et lite multiverktøy for sykler (… og lær deg å bruke det).

Lange etapper

Overambisiøse dagsetapper kan drepe turgleden hos hvem som helst. Hva som er “passe” langt er ikke minst avhengig av stigning, underlaget, bagasjemengde og vind. På forhånd bør du lese kartet så du har et bra bilde av hvor mye motbakker du har i vente. Skal dere være en gruppe sammen på tur, må du legge opp etappene etter svakeste syklist. Et tips til en urutinert er å ikke legge opp til etapper som er lenger enn fire-fem mil daglig.


Turbokforfatter og sykkelskribent Øyvind Wold har skrevet fem bøker om tursykling. Den siste heter På sykkel i fjellet – turer utenom allfarvei (bokomtale).