Henger eller vesker på sykkelturen?

På lengre sykkelturer må du ha med en god del utstyr. Grovt sett er det to alternativer for å få med deg bagasjen: Sykkelhenger eller sykkelvesker. En tredje variant er kombinasjon av henger og vesker.

Henger eller vesker på sykkelturen?

Henger eller vesker på sykkelturen?

Etter å ha sverget til veskene i mange år, prøvde jeg på turen min langs Kystriksveien henger for første gang. Motivet for å ta med henger var dels nysgjerrighet, dels et behov for å ha med mer utstyr enn vanlig. Nå viste det seg i pakkeprosessen at kun henger ikke var nok, derfor blei det to vesker og styreveske i tillegg. Se pakkelista mi her.

Les også: 

Burley Nomad

Hengeren var av typen Burley Nomad, som blant annet Syklistenes Landsforening selger. Den har to hjul og en egenvekt på 6,7 kilo. Mer om hengeren på burley.com.

Den har to rom (som kan bli ett hvis du vil). I det minste rommet foran oppbevarte jeg mat, stormkjøkken, gass og fiskeutstyr. I det større rommet bak hadde jeg telt, liggeunderlag, noe klær, bøker, en dagstursekk for fotturer og en del diverse utstyr.

Opplevelser med hengeren

Den store fordelen med henger er den økte kapasiteten til å ta med mer utstyr, eksempelvis utstyr som er luksus å ha med på tur. Samtidig kan større plass gjøre at du ukritisk tar med utstyr som du kanskje ikke strengt tatt trenger. En henger gir også rom for å supplere med utstyr underveis siden du antakelig ikke har fylt opp absolutt alle tomrom.

En annen fordel med hengeren er bedre oversikt og lettere tilgjengelighet til utstyret.

Vekta på hengeren er betydelig. Rullemotstanden i to ekstra hjul merker du også. Spesielt i oppoverbakkene fikk jeg følelsen av at hengeren trakk meg bakover. Ved sterk sidevind gjør hengeren at vindfanget blir større, men generelt opplevde jeg hengeren som veldig stabil. På asfalt rulla den bra, og også på grusvei syns jeg den fungerte bra. Jeg prøvde den ikke på sti eller dårlige veier, men ser for meg at enhjulshenger av typen Bob Ibex fungerer bedre der.

Den var også veldig enkel å hekte av og på. Det var heller ikke noe problem å sette fra seg sykkelen med hengeren på.

Supre vesker

Jeg kjøpte to par Ortlieb-vesker for mange år siden. De er jeg strålende fornøyd med. De er 100 prosent vanntette, også i vedvarende plaskregn. Slitestyrken er meget bra, og kapasiteten er stor. De er også veldig enkle å hekte av og på bagasjebærerne.

En ulempe med å laste opp sykkelen med fulle vesker, er at sykkelen blir vanskeligere og litt treigere å manøvrere. Eikene må også tåle betydelig mer juling.

Konklusjon

Jeg trur det blir en del smak og behag her. Har du god tid, skal sykle langt og ikke klarer deg uten luksus og komfort, kan henger være et godt valg. Er du av dem som veier utstyret og ikke tar med et gram ekstra, er vesker et opplagt valg.

Jeg ser for meg at jeg kommer til å bruke hengeren igjen på neste langtur med stort bagasjebehov. På kortere turer kommer jeg til å velge veskene.

Et aktuelt bruksområde er når barna blir så store at vi kan dra på sykkeltur, men at de fortsatt ikke kan ta meg seg særlig mye av eget utstyr. Slik utjevner hengeren også forskjellene i fysisk styrke.

Flere argumenter for og mot, se denne debatt-tråden på fjellforum.net. Et google-søk på “trailer vs panniers” gir også mange relevante treff.