5 gode grunner til å drive tursykling

Tursykling som fenomen i Norge lever et beskjedent liv i skyggen av all medieoppmerksomheten rundt for eksempel proffsyklistene våre, Birkebeiner-rittet og det enorme fokuset på tester og omtaler av siste nytt i sykler og utstyr. Det finnes likevel en rekke gode grunner til nettopp å bruke sykkelen mer til turer, både korte og lengre. Her er noen av dem.

Av Øyvind Wold

1) Enkelt

Sykling er sosialt.
Sykling er sosialt.

Mange av dagens idretter krever mye dyrt utstyr og organisering i tilrettelagte arenaer. En sykkeltur derimot er lavterskel i forhold, de aller fleste har en sykkel stående. En sykkeltur krever verken spesialutstyr, nisjekunnskap eller trening på forhånd. Har du et kart over byen/området du bor er det bare å sette i gang og tråkke fra din egen utgangsdør. Lett!

2) Frihetsfølelsen

Ikke mye slår frihetsfølelsen ved å sette avgårde på en tursykkel pakket med mat klær og overnattingsutstyr. Hvor fort og langt skal du, hvor skal du spise og sove? Svar; du er ikke avhengig av en pakke, av turledere, campingplasser eller hoteller, du er fri og bestemmer alt selv.

3) Familievennlig og sosialt

Tursykling er en fin og sosial aktivitet. På sykkelen stiger humøret, og praten går lett. Ta med barna fra 6-7 års alder, eller bestefar, og dra på en lett tur. Ta med venner og vis dem noe i ditt nærmiljø som de ikke har sett før. Eller ta med kjæresten/kona/ektemann og legg ut på et to ukers eventyr. En herlig måte å tilbringe tid sammen med andre.

4) Det perfekte tempo

Bilkjøring er transport – sykling er opplevelse. Er du først blitt vant til sykkelen, kjennes det nesten innholdsløst å kjøre bil. For den som kjører 80 kilometer i timen er nødt til å holde øynene på veien. I vanlig turtempo på sykkel kan du komme langt på en dag, men ikke fortere enn at du rekker å ta inn landskap, farger, lukter og miljøer, vind og temperaturer. På sykkel får du kjenne på en veistrekning eller et område ordentlig, ikke bare med muskelkraft, men med hele sanseapparatet.

5) Finn de andre veiene

På sykkel blir det helt naturlig å oppsøke andre, og lite trafikkerte veier. Det handler både om at det skal være trygt, men også trivelig. Ved å sykle sideveier, gamleveier, blindveier og til og med kjerreveier vil du garantert oppdage nye sider og nye vakre steder i Norge.


Turbokforfatter og sykkelskribent Øyvind Wold har skrevet fem bøker om tursykling. Den siste heter På sykkel i fjellet – turer utenom allfarvei (bokomtale).