Tips fra en sykkelentusiast

Turbokforfatter og sykkelskribent Øyvind Wold fra Oslo vil framover komme med noen bidrag til denne bloggen.

Les hans første innlegg: 5 gode grunner til å drive tursykling.

Sykkelentusiast Øyvind Wold på tur i den norske fjellheimen.

Sykkelentusiast Øyvind Wold på tur i den norske fjellheimen.

Øyvind er en fyr som virkelig setter pris på livet på to hjul. Han er helårssyklist til og fra jobb, treningssyklist både på grus og landevei, og en litt over gjennomsnittlig nysgjerrig stisyklist som har brynt seg på diverse skog- og fjellstier rundt om i Norge. Det han liker aller best er imidlertid å sale på sykkelen med campingutstyr, mat og sykkelvesker og legge ut på turer over flere dager.

– Etter at jeg begynte med tursykling i Norge har jeg omtrent sluttet å feriere i utlandet, forteller Øyvind. – Landskapsformasjonene, fargene, stillheten og alle de spennende småveiene er et eventyr som jeg ikke blir mett på. Å sykle rundt i turtempo er utvilsomt den mest givende måten å bli kjent i sitt eget land på. Tursykling handler ikke om prestasjoner men om en kombinasjon av gleden ved å bruke kroppen, spenningen ved å utforske nye veier og selvfølgelig sterke naturinntrykk.

Omslag På sykkel i fjellet av Øyvind Wold.

Omslag På sykkel i fjellet av Øyvind Wold.

På spørsmål om favorittområde er Øyvind noe reservert.

– Det er utrolig vanskelig å velge blant alle vakre steder her til lands. Noen av de flotteste sykkelopplevelsene har jeg hatt på fjellet i Oppland og Hedmark, og langs kysten i Nord-Norge. Men til daglig er Oslo og marka mer enn bra nok, her er det stor variasjon i underlag og vanskelighetsgrader, i tillegg til at det er masse å se på. Selv om jeg har diverse planer om turer rundt i landet, er jeg bevisst på verdien av hverdagssyklingen og helgeturene i Oslo. Det er tross alt her jeg legger ned flest mil på sykkel i løpet av året.

Øyvind Wold har skrevet fem bøker om tursykling, den siste heter “På sykkel i fjellet – 48 turer utenom allfarvei”, utgitt på Cappelen Damm forlag. Denne boka beskriver ruter og turforslag fra ti forskjellige fjelldestinasjoner, fra Oppdal i nord til Geilo i sør. Turutvalget i boka er i hovedsak av lett og middels vanskelighetsgrad og kan sykles av folk flest.