6 saker som kan redde sykkelturen

Det er enkelte ting som gir syklisten en a-ha-opplevelse første gang man bruker dem, man tenker fort: - Hallo, hvorfor har ikke jeg skaffet meg dette tidligere? Her er noen detaljer som kan løfte, og i beste fall redde, en litt lengre sykkeltur.

Av Øyvind Wold

Sykkelbukser

Kart er kjekt å ha på tur.
Kart er kjekt å ha på tur.

For deg som er vant til slike bukser, er dette en selvfølge å bruke. Til deg som ikke har prøvd, kanskje er begrunnelsen at du tross alt ikke sykler så mye? Kanskje er årsaken til at du ikke sykler så mye at du får vondt et visst sted etter en stund på setet? En sykkelbukse er laget med en eneste hensikt, å gi komfort til en som sykler, du kan sykle vesentlig lenger uten ubehag. Og ja, du kan bruke vanlige shorts eller langbukser utenpå sykkelbuksa om du vil.

Ullundertøy

Hygienefaktoren har en del å si for mange, man ønsker ikke å være altfor ufresh selv om er på tur. Med et sett moderne og tynt ullundertøy får du flere ting på en gang; plagg som ser stilige ut, plagg som varmer bra i forhold til vekten og de er svært behagelige å ha på, enten det er kjølig eller småvarmt. I tillegg kan du sykle med dem i dagevis uten at de lukter.

Gode kart

Oppdaterte turkart er i praksis komprimert og svært nyttig info for en syklist, både under planleggingen og ute på tur. Flere turist-destinasjoner har laget egne gode sykkelkart, med ruteforslag, vanskelighetsgraderinger, inntegnede distanser og symboler for blant annet overnatting, matbutikker og serveringssteder. Vanlige turkart har i tillegg informasjon om stigning/bratthet, og ofte symboler for gapahuker, fiskeplasser, rasteplasser, utsiktspunkter og spesielle severdigheter. Bruker du kart i Norges-serien i målestokken 1:50 000 får du med stort sett alt av veier og stier i området. Målestokken 1:100 000 egner seg bedre for litt lengre turer, men her er ikke alle detaljene tatt med.

Overtrekksvotter

Hendene brukes lite under sykling, og når det regner er det lett å begynne å fryse, også om sommeren. Kalde hender på sykkeltur er ikke bare ubehagelig, men gir også dårligere motorikk for giring, bremsing, og i verste fall lite grep på styret. Det er betryggende å ha skikkelige vanntette og varmende votter i reserve.

Overtrekksgamasjer

Om det er noe som er verre enn å fryse på fingrene, så må det være å være våt og kald på føttene/tærne. Å sykle med store forede vintersko fungerer ikke bra, heldigvis finnes det rimelig lette overtrekksgamasjer som kan holde skoene dine tørre i lang tid. De luner ekstra ved at de også beskytter det litt utsatte partier mellom sko og bukser. Beskytter også skoene mot sølesprut, som kan vær et reelt problem på vår grusvei.

Et bra liggeunderlag

På en fleredagerstur blir søvn og restitusjon ekstra viktig. God søvn er helt avgjørende for trivsel og overskudd. Et skikkelig og komfortabelt liggeunderlag er gull verdt. Ikke bare skal du bruke det hele natten, men også kanskje ha det som sitteunderlag under frokost og middag. En gjenstand som brukes så mange timer i døgnet kan trygt forsvare en vekt på rundt en kilo i oppakningen!


Turbokforfatter og sykkelskribent Øyvind Wold har skrevet fem bøker om tursykling. Den siste heter På sykkel i fjellet – turer utenom allfarvei (bokomtale).


Les også: Fem utstyrstips til uerfarne tursyklister

sirasverden.no inneholder mange andre artikler om praktiske råd og tips til lange sykkelturer. De er samla på sida som heter Sykkelråd.