Den ultimate utstyrsguiden for lange sykkelturer

Enten du planlegger en helgetur på Rallarvegen, en sommermåned eller to syklende Norge på langs eller en virkelig langtur på tvers av et kontinent eller to, er det mengder av gode utstyrstips å finne i eboka Essential Gear for Adventure Cycle Touring.

Forside essential gear guide for adventure cycle touring.
Forside essential gear guide for adventure cycle touring.

Den britiske sykkelturbloggeren Tom Allen har gjennom mange år skrevet mye om utstyr og også fått utallige spørsmål om råd fra andre syklister. Mange av rådene finner du gratis på nettsida hans.

Nå har Allen gått i dybden, og samlet og systematisert egne og andres erfaringer i ei tiltalende og oversiktlig ebok. Rådene gjelder for alle typer turer og alle budsjetter. Målet med boka er å gi oss lesere forutsetninger for å ta gode kjøpsbeslutninger om viktig utstyr til vårt neste sykkeleventyr.

- Kom deg av gårde

Boka er todelt. Den første delen består av et kapittel med hva jeg vil kalle sykkelturfilosofiske betraktninger om utstyr, eller rett og slett refleksjoner om hvordan vi kan tenke rundt utstyr til den lange sykkelturen.

Bokas underliggende premiss er: Ikke tenk så mye på utstyr, kom deg ut på tur! Tross bokas tema er Allen en ivrig talsmann for at nettopp utstyret, eller mangelen på utstyr, ikke skal bli en unnskyldning for å bli hjemme i sofaen. Sånn sett er boka like mye ei motivasjonsbok som ei guidebok.

Eksempelvis er det en nyttig øvelse å tenke gjennom hva du trenger utstyret til før du bestemmer deg for hva du skal kjøpe. Andre spørsmål du oppfordres til å tenke gjennom, er hva du ønsker å oppnå med turen og hva slags budsjett du har. Dette kan virke sjølsagt, og er det sikkert for mange. Men rådene bidrar helt sikkert til at du står bedre rusta til å skaffe det utstyret som passer nettopp din tur og din lommebok.

Dra på testtur

Lurer du på hva du trenger av utstyr på tur og om det du allerede har duger, har Allen et enkelt råd: Dra på testtur. Ei helg er nok for å teste og finne ut både hva du trenger og om det du har passer, mener han.

Sykkelen aller viktigst

Del to av boka handler om utstyr og er delt opp i seks kapitler: Sykkelen, hvordan få med deg utstyret på sykkelen, campingutstyr (telt, sovepose, liggeunderlag), utstyr til matlaging, klær og til slutt et kapittel om reservedeler og verktøy, inkludert førstehjelpsutstyr.

Ikke overraskende vurderer Allen sykkelen til å være det viktigste utstyret du velger når du skal legge ut på en lang sykkeltur. På nettsida si har han skrevet om hva som er den beste tursykkelen. I eboka går han atskillig mer grundig til verks. Verdt å nevne er at han legger spesiell vekt på at sykkelen skal passe deg og føles komfortabel, framfor hvilke tekniske egenskaper den skal ha. Eller som han skriver: Det er veldig få sykler som ikke egner seg til lange sykkelturer.

Vurdering av boka

Boka er skrevet for hvermansen, ikke utstyrsnerder. Folk med lite eller ingen kunnskap vil nok ha størst utbytte av den. Erfarne langtursyklister vil nok også finne mye interessant, kanskje spesielt Allens refleksjoner rundt utstyr.

En skulle tru at ei bok om utstyr fort kan bli kjedelig, men boka er så godt skrevet at den er spennende lesing. Personlige betraktninger høyner både underholdnings- og nytteverdien. Vurderingene av utstyr bygger på store mengder erfaring. Anbefalingene virker derfor trygge og solide. I junglen av råd får du også hjelp til å vurdere hvilket utstyr som er viktigst og hva du kan ta lettere på. Boka er også utstyrt med nyttige lenker til produsenter.

Kort oppsummert er det grunn til å tro at dette kan bli tursyklisters bibel når de skal planlegge den lange sykkelturen.

Boka koster 19 pund, som i skrivende stund tilsvarer ca. 200 kroner. Du kjøper den på bokas nettside.

Les også: