Inspirerende guide til sykkelturer i fjellet

<annonse>

Turbokforfatter og sykkelskribent Øyvind Wold er en av landets mest entusiastiske talsmenn for tursykling. Nå er han ute med tredje utgave av guideboka På sykkel i fjellet - Turer utenom allfarvei. Den nyeste utgaven er supplert med flere turer og nye bilder og kart.

På sykkel i fjellet
På sykkel i fjellet

I forordet skriver Wold at han både vil inspirere oss til å prøve nye turer og gi nok informasjon til å kunne gjennomføre dem. Videre skriver han:

"Jeg har ikke prøvd å lage en tradisjonell guidebok som beskriver alle typiske severdigheter og kulturminner. I stedet har jeg prøvd å få fram i korte trekk hva som begeistret meg, hva som særpreger hver tur og hvilke utfordringer du har i vente som syklist."

I hovedsak dagsturer

Sykling blant vakre fjell, her fra turen Atndalen-Dørålseter. (Foto: Øyvind Wold)
Sykling blant vakre fjell, her fra turen Atndalen-Dørålseter. (Foto: Øyvind Wold)

De 53 beskrevne turene tar utgangspunkt i en rekke norske fjellbygder: Geilo (inkludert Rallarvegen), Hemsedal, Oppdal, Folldalen og Atndalen, Otta, Sjusjøen/Øyerfjellet, Røros, Alvdal, Engerdal/Femunden, Rendalen og Gålå.

Turene er i hovedsak dagsturer fra to til fem mil. Noen er også kortere og noen lengre, en håndfull er overnattingsturer. Noen turer er lette, andre tøffe. Wold hjelper oss på veien med gradering av hver tur fra "lett" til "krevende". Hver tur inneholder også opplysninger om blant annet lengde, antall høydemeter og underlag. Dermed fungerer boka godt som turtipser for alt fra barnefamilier til adrenalinjunkier.

Forberedelser til sykkelturen

Flere av turene egner seg også for familier med barn, her fra veien inn til Rondvassbu i Rondane (Foto: Øyvind Wold).
Flere av turene egner seg også for familier med barn, her fra veien inn til Rondvassbu i Rondane (Foto: Øyvind Wold).

Boka inneholder også et kapittel om turplanlegging og pakking for sykkelturer. Denne delen vil jeg tro er spesielt nyttig for nybegynnere, men også mer erfarne kan nok finne et og annet godt tips her.

Fine bilder

Det er mange bilder i boka, som jevnt over er både fine og inspirerende. De fleste er tatt av Wold sjøl.

Hendig format

Bokas paperback-format passer perfekt i enhver styreveske. Den er lett å ta fram på veien og enkel å orientere seg i. En styrke med boka er at den både egner seg til planlegging i sofakroken og som veiviser underveis.

Alle turene er tegnet inn på kart. Mange av turene er såpass enkle at kartskissen og teksten er nok til å finne fram, mens på noen av turene kan det være kjekt å ha med et mer detaljert kart. Boka gir sjølsagt tips om hvilke kart du trenger.

Kort oppsummert en gjennomarbeidet og tiltalende guidebok som gir inspirasjon til å oppsøke nye områder og (kanskje viktigst) komme seg ut på tur.


Boka kan du kjøpe hos haugenbok.no <annonselenke>. Fraktfri levering på kjøp over 249 kroner. [ Gjennomfører du et kjøp ved å klikke på denne lenken, får jeg provisjon. Prisen for deg er den samme. Les mer. ]


Full åpenhet: Jeg har fått tilsendt boka av forlaget for å omtale den. Forfatter Øyvind Wold har tidligere skrevet på bloggen min.

Les også: Norges 25 beste sykkelturer