10 opplevelser langs Kystriksveien

Da jeg spurte magasinet Friluftsliv om de ville omtale boka mi Langt langsomt, utfordra de meg til å lage en slags "Kystriksveien 10 på topp". Her er lista over mine ti favoritter etter en fire uker lang sykkelreise (fra nord til sør).

1. Saltstraumen

smaasei.jpg

Det blei småsei fra Saltstraumen til middag den første dagen.

Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm, og er et imponerende skue når den er på sitt mest intense. Fenomenet med store virvler på opptil 10 meter, og som kan bli flere meter dype, oppstår når om lag 400 millioner kubikkmeter vann hver sjette time presses gjennom det 150 meter smale sundet mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden. Lurt å sjekke tidevannstabellen før avreise, slik at du får se straumen når den er på sitt sterkeste.

Saltstraumen er også kjent som en svært god fiskeplass, med muligheter for å få mye og stor fisk både fra båt og fra land. Mange fiskeslag trives her. Jeg er sjøl en uerfaren fisker, og dro i land to sei til middag på mindre enn femten minutter ved å kaste fra land. Det er også mulig å dykke i Saltstraumen.

2. Sandhornet

sandhornet.jpg

På toppen av Sandhornet.

Sandhornet rager nesten 1000 meter til værs, og ligger på Sandhornøy i Gildeskål kommune. På en godværsdag er utsikten fenomenal, og du kan se nesten hele Salten. Den anbefalte og oppmerkede ruta for de som ikke er så kjent, går fra Horsdal. Turen tar fem-seks timer.

3. Glomfjord

Det vesle industritettstedet er et godt utgangspunkt for fjellturer. Jeg lot meg fascinere veldig av trappa med 1127 trinn, som fra starten innerst ved Fykanvatnet leder vandrende opp på snaufjellet. Trappa ble i kraftutbyggingens spede barndom brukt av rallere til å frakte materialer, og går i dag for å være et av Europas best bevarte utendørs trappeanlegg. Følger du stien videre innover fra toppen av trappa, kommer du etter hvert til Storglomvassdammen, en 820 meter lang og 128 meter høy demning.

4. Engenbreen

Engenbreen

Engenbreen

Engenbreen er en arm av Svartisen, og den lavest beliggende isbreen på det europeiske fastlandet. For noen tiår siden gikk den helt ned i fjæresteinene, men har nå trukket seg et stykke tilbake. For å komme i nærkontakt med breen, tar du skyssbåten over fjorden fra Holand ved fylkesvei 17, før du går tre kilometer inn til brekanten. Muligheter for brevandring. Det er nydelig å telte nede ved fjorden, mens sprekinger med sans for spektakulære overnattingssteder nok vil foretrekke turisthytta Tåkeheimen 1073 meter over havet.

5. Lovund

Midnattsol Lovund

Midnattsol Lovund

Lovund er ei øy med et livskraftig lite samfunn nord på Helgeland, beliggende temmelig langt ute i havgapet. Turen til toppen av fjellet med samme navn som øya går for å være en av Helgelands beste toppturer. Utsikten innover mot fastlandet og alle de tusenvis av øyene i området er alene verdt reisen. Vandring og klyving rundt øya er også en spennende tur. Mange besøker Lovund i perioden rundt 14. april, Lundkommardagen. Da vender lundefuglene i titusenvis tilbake til Lovund for å hekke.

6. Sykle på Dønna og Herøy

På sykkel med utsikt til De syv søstre.

På sykkel med utsikt til De syv søstre

De snaue tre milene fra fergeleiet Bjørn på Dønna og sørover mot Herøy er blant de aller fineste sykkelstrekningene langs Kystriksveien. Veien er tilnærmet flat (med unntak av én bakke) og det er så å si ingen biler. De syv søstre på fastlandet viser seg fram i all sin prakt om du er heldig med været. Test gjerne fiskelykken i Åkviksundet under brua som forbinder Dønna og Herøy. Mulighet for å leie kajakk på Herøy. Eller hva med en tur til topps på den 858 meter høye Dønnamannen? På en ordentlig sommerdag, er en avstikker til sandstranda Breivika på Dønnas ytterside absolutt verdt turen. Se opp for harer!

7. Vega

Nes på Vega.

Vega

I 2004 fikk Vegaøyan plass på UNESCOs liste over verdensarv, som inneholder områder eller objekter som er av uerstattelig kultur- eller naturverdi i en global sammenheng. Samspillet mellom ærfuglen og mennesket er sentralt i verdensarvstatusen til Vega, med mulighet for å se dette på nært hold ved å besøke dunværet Lånan. Museet E-huset gir også en fin innføring i bakgrunnen for verdensarven. Ellers er Vega flat og fin å sykle på, og har gode muligheter for bading, padling, fisking og fotturer. Restauranten på Vega havhotell går for å være en av landsdelens beste.

8. Torghatten

Hullet i Torghatten.

Hullet i Torghatten.

Torghatten, fjellet med det særprega hullet tvers gjennom, går for å være et av landets mest spektakulære naturfenomener. Anslagsvis 100.000 mennesker besøker stedet hvert år. Sjølve turen opp fra veien er ikke lang, og tar kun femten-tjue minutter. Du kan gå gjennom fjellet og fortsette rundt på den andre siden. Når du først er i området, anbefaler jeg også en tur opp på toppen av fjellet Torghatten. Sjøl med den beskjedne høyden på 258 meter over havet er utsikten veldig god i alle retninger. Følg merket sti.

9. Leka

Spesiell natur på Leka

Spesiell natur på Leka

I 2010 ble øya Leka kåret til Norges geologiske nasjonalmonument. Leka er det eneste stedet i landet, og et av få steder på hele planeten, hvor vi kan foreta en geologisk reise inn i jordas indre, gjennom havbunnen og inn i mantelen, som ligger under jordskorpa. Det vi ser, er at jordas indre rett og slett er synlig på overflata. Den steinete overflata i rødt, rustbrunt og oransje er virkelig fascinerende. Den to mil lange veien rundt øya gir et godt overblikk over den spennende geologien og er samtidig en riktig fin sykkeltur.

10. Landnamsvegen

En pust i bakken på vei mot Abelvær.

En pust i bakken på vei mot Abelvær.

Landnamsvegen er den 37 kilometer lange strekningen fra Rørvik i Vikna til Abelvær i Nærøy. Med unntak av området rundt Rørvik er det en svært fredelig vei, der du kan forvente å se flere kyr enn biler. Veien slynger seg gjennom landskapet langs grønne enger, skog, fjæresteiner og strender.

Planlegging av din egen tur

Jeg har laga en sykkelguide for Kystriksveien, som er et bra sted å starte om du skal planlegge din egen tur. 

Har du spørsmål om forberedelser, planlegging og utstyr på lengre sykkelturer, har jeg samla en rekke praktiske råd og tips på sida Sykkelråd

Aktuelle lenker