Stisykling på Vassfjellet

Et tiår etter de fleste andre sykkelinteresserte har det begynt å gå opp for meg at det er morsomt å sykle på stier. På og i nærheten av Melhus, hjemstedet mitt, finnes det en rekke muligheter for å stisykle, deriblant Vassfjellet.

Sommerens andre tur dit filma jeg også, med kona i hovedrollen.

Vil du gjøre denne turen i samme trasé, har jeg lagt inn gps-spora tur med kart på lommekjent.no.

Rutebeskrivelse

Melhus sentrum er et greit utgangspunkt for en sykkeltur på Vassfjellet. Først sykler du sju lette kilometer sørover til Kvål. Der begynner den sju kilometer lange grusveien, som fører deg helt til toppen, 710 meter over havet. Godt skilta oppover, med et unntak: Hold til venstre i krysset etter en drøy kilometer. Regn med en times tid med tråkking fra Kvål og opp, mye avhengig av form sjølsagt.

Herfra venter eventyret på stier. På baksida ned mot Klæbu, følger du merka sti, som er enkel å følge mot toppen av skianlegget. Litt bæring blir det i begynnelsen for den som ikke er så erfaren med å sykle på stier. Etter skiheisene fortsetter du på stien 200-300 meter, før du skrår slakt ned mot høyre (vanskelig å finne stien, men går greit å ta seg fram i terrenget også). Her går det bratt nedover et lite stykke i ytterkanten av skiløypene. Snart kommer du inn på en større sti, som også flater ut. Nå blir det lengre sykkelbare partier med mulighet for fin flyt. Se opp for djupe bekker som plutselig dukker opp.

Etter hvert blir stien avløst av en grusvei. Denne kan du følge helt ned til Tanem, eller du kan etter om lag en kilometer på grusveien ta av til venstre over ei lita bru og sykle et nytt lengre stiparti, som stort sett lar deg bli på sykkelsetet sjøl om du ikke er en ekspert i terrenget. Skikkelig tøft!

Vel nede på Tanem har du noen lettsykla kilometer igjen tilbake til Melhus.