Svært lesverdig sykkelreiseskildring

Sommertid er lesetid. Nå har jeg lest om britiske Tom Allens fantastiske sykkelreise fra England gjennom Europa til Midt-Østen og Afrika. Han har laga både film (som jeg har skrevet om tidligere) og bok om turen sin. Begge har fått navnet Janapar, som betyr reise på armensk.

Janapar
Janapar

Filmen handler i stor grad om Toms møte med armenske Tenny, som han møter i Yerevan og forelsker seg i, og hvordan forholdet utvikler seg. Filmen er nesten mer en kjærlighetshistorie enn en reiseskildring.

Boka går langt mer i dybden. Den handler om 23 år gamle Tom, og hans søken etter mening og retning i livet. Vi følger Toms reise gjennom nye land, i møter med mennesker, natur og situasjoner. Men mest av alt møter vi Tom på et mentalt plan. Han bruker mye plass på å skildre tankene og følelsene sine underveis, hva opplevelsene gjør med han, hvordan han utvikler seg som menneske som følge av det han erfarer, hvordan han gradvis forandrer seg. Han lar oss lesere komme veldig tett på, du får følelsen av at det er lite han ikke deler. Hans evne til å reflektere over seg sjøl og livet er virkelig god, og gjør boka svært lesverdig, enten du er interessert i lange sykkelturer eller ikke.

Og slik god litteratur kan være på sitt beste, får boka deg til å tenke gjennom ditt eget liv og dine egne valg. I hvert fall hadde boka den effekten på meg. Den inspirerer til å drømme og til å gjøre noe med drømmene.

Anbefales varmt!

Toms blogg er også definitivt verdt å følge om du er interessert i lange sykkelturer. Her finner du også mer info om boka.