Sykkeltur med telt og barn - noen råd og tips

Hos en pengesterk og reisevant norsk befolkning er det ikke lenger så vanlig – men sykkelturer med telt og barn er en type avslappende hverdagseventyr flere burde prøve. Det trenges ikke mer utstyr enn mange allerede har liggende. Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang.

Av Øyvind Wold

Planlegging

Flate veier uten biler er ideelt med barn på sykkeltur. Foto: Øyvind Wold.
Flate veier uten biler er ideelt med barn på sykkeltur. Foto: Øyvind Wold.

Planlegging er halve sjarmen med et slikt prosjekt. Sykkelen gir stor fleksibilitet og i utgangspunktet stor rekkevidde, men turgleden er ikke nødvendigvis proporsjonal med distansen. Er dere ferske med slike turer er det lurt å se etter et lokalt turmål, gjerne en innsjø eller friområde, mindre enn 90 minutters sykling hjemmefra. Bli enige om turmålet og fortell om hvor mye bakker det er og omtrent hvor lang tid det vil ta å sykle dit. Det følger også med arbeid med en slik tur, det kan også være en ide å snakke litt fordeling av oppgaver; hvem som skal kjøpe maten, pakke, finne veien, sette opp teltet, hente ved, lage maten, ta oppvasken og rydde opp.

Når dere har planlagt hvor dere skal telte, kan det være en ide å se om man også kan ta en liten sykkeltur med leiren som utgangspunkt. Uten bagasje går nemlig kilometerne vesentlig lettere.

Utstyr/bagasje

 Svartådalen.

Svartådalen.

Hva som anses som viktig og uviktig bagasje finnes det ikke noe fasitsvar på. Det er avhengig av hva slags tur man skal på (skal man bare slappe av, leke, fiske, gå turer, bade etc.), av barnas alder og ikke minst krav om komfortnivå. For de fleste er det lærerikt å se at man kan klare seg utmerket, og uten å kjede seg, med et enkelt liv uten dusj og stekeovn, kanskje uten leker, nett-tilgang og elektroniske duppeditter. Naturen selv er en fantastisk plass for lek og oppdagelse for dem som prøver.

Teltet i seg selv er kanskje det som virkelig gjør turen eksotisk. Et lite hus av supertynn duk, som rister i vinden og der hver regndråpe kan høres. Til familiecamping bør du velge et romslig telt, slik at alle kan være inne i tilfelle regnvær også på dagtid.

Steder å sykle

Syklister generelt, og barnefamilier spesielt, ser etter turer på bilfrie veier uten for mye motbakker, i vakre omgivelser. Gode steder å lete etter «snille» turer er gjerne langs elver, rundt innsjøer eller ute på øyer. Blindveier, eller veier stengt med låst bom, er også ofte familievennlige å sykle på.

Kart

Ofte blir bilen brukt for å komme seg til utgangspunktet for diverse turer, og man ser seg blind på turmuligheter i nærmiljøet. Kanskje skal du ikke mer enn fem eller ti kilometer fra der du bor før det finnes noe uoppdaget? For å finne flere tips om aktuelle turer å sykle kan du starte med å sjekke ut dine egne trakter for eksempel ved se på de nye og oppdaterte kartseriene til Nordeca og Statens kartverk i 1:50 000 som til sammen dekker hele Norge. På www.ut.no/kart finner du digitalt kart du kan zoome deg inn og finne detaljer om en rekke turmuligheter, også på sykkel.

Les også: Hvordan finne fine teltplasser på sykkeltur i Norge

--- - ---

Turbokforfatter og sykkelskribent Øyvind Wold har skrevet fem bøker om tursykling. Den siste heter “På sykkel i fjellet – 48 turer utenom allfarvei”, og er utgitt på Cappelen Damm forlag.