Jorda rundt på fire år

Danske Nicolai Bangsgaard la i april 2006 av gårde på en sykkelekspedisjon jorda rundt som han trudde skulle vare om lag to år. Nærmere fire år seinere kom han hjem igjen til København etter å ha tilbakelagt over 62.000 kilometer gjennom 53 land på seks kontinenter.

Nicolai Bangsgaard sykler ved Mount Kailash, Tibet. Foto: Nicolai Bangsgaard.
Nicolai Bangsgaard sykler ved Mount Kailash, Tibet. Foto: Nicolai Bangsgaard.

I 2011 ga han ut bok om reisen med tittelen Solo – 4 år jorden rundt på cykel. Teksten består av dagboknotater og essayistiske partier, stort sett uredigerte. Han skriver om sine utfordringer underveis, sine erfaringer, tanker og refleksjoner og sine oppturer og nedturer. Og han vier stor plass til mange av møtene med mennesker han treffer på. Til sammen får vi et godt innblikk i Bangsgaards liv og univers de fire årene han er på veien.

Styrken med den uredigerte dagbokstilen er at vi kommer tett på forfatteren og tilværelsen hans. Ulempen er at teksten innimellom blir litt springende. Noen overganger og sammenhenger mangler her og der.

Det er lett å få øye på at Bangsgaard er utdannet antropolog. Han har ofte originale betraktninger rundt det han opplever, noe som løfter boka i mengden av reiseskildringer. Han skriver med humor og empati, sjølironi og sjølinnsikt.

Av bokas 404 sider er det drøyt 100 sider med bilder med to bilder på hver side, dels i farger, dels i svarthvitt. Det er litt ujevn kvalitet på bildene, men det er god variasjon, og mange av dem er riktig flotte, der noen av dem hadde fortjent større plass enn en halvside.

Boka kan også leses som en oppfordring til å følge de største drømmene. Søker du inspirasjon til den store sykkelreisen, kan denne skildringen trygt anbefales.

Boka foreligger kun på dansk og kan bestilles på forfatterens nettside til 279 danske kroner, www.nicolaibangsgaard.dk

Mer om ekspedisjonen finner du på www.worldtravellers.dk

Omtalen er publisert i På sykkel nr. 4/2012.