Sykkelguide til Smøla

Tøffe sykkelopplevelser venter dem som legger turen til Smøla, et barskt stykke Norge.

Sykkeltur på Smøla.

Sykkeltur på Smøla.

Det blåser friskt fra øst. Lette dråper treffer ansiktet, nesten så lette at vi ikke merker dem. Salt sjø og tang er de mest dominerende luktene. Det føles helt rett å ankomme fiskeværet Veiholmen under slike forhold.

Velholdte trehus i sterke farger møter oss når vi ruller mot bebyggelsen. Fiskebåter og lystbåter ligger side ved side i den beskyttede havna. Vi finner raskt veien til Havkroa. Fra en pirrende meny velger vi oss saltfiskball med lokalprodusert potet og kålrot, bacon og flatbrød som tilbehør. En kjølig halvliter med dugg på glasset er heller ikke å forakte etter noen timer på sykkelsetet.

Fra kommunesenteret Hopen nord på øya, slynger Skjærgårdsveien seg fram fra holme til holme, før vi til slutt kommer til Veiholmen helt ytterst mot storhavet. Traseen er ikke like spektakulær som Atlanterhavsvegen, men nærheten til vannet er enda sterkere. Stort sett går veien en-to meter over havoverflata. Sjøl i høysesongen er biltrafikken beskjeden.

Les hele sykkelreportasjen fra Smøla (publisert i På sykkel nr. 3/11)

Fakta om å sykle på Smøla

Smøla er et såkalt syklistvennlig reisemål. På nettsidene til Stiftelsen Sykkelturisme finner du god informasjon om blant annet ruter, sykkelutleie og overnatting.

Fullstendig turistinfo finner du på Gurisenteret (ved fergekaia).

Jeg supplerer med at jeg mener Smøla passer for natur- og kulturintersserte, og også barnefamilier.

Standarden på alle veier er god og veinettet på øya er enkelt og oversiktlig. Asfaltdekke. Paddeflatt. Beskjeden biltrafikk.

Spør etter informasjonsbrosjyre med kart hos turistinfo@gurisenteret.no eller info@visitkristiansund.com. Kommunen har også en flott presentasjonsbrosjyre, kontakt postmottak@smola.kommune.no.

Veiholmen.

Veiholmen.

Sentralt plassert i tettstedet Veiholmen kan du sammenlikne deg med torsken. Det er størrelsen det kommer an på.

Gurispelet.

Gurispelet.

Reiser du til Smøla rundt midten av juli, kan du få med deg Gurispelet. Spennende forestilling i veldig flott amfi.

Hotellromutsikt.

Hotellromutsikt.

Noen hotellrom har så fin utsikt at du nesten ikke har lyst til å gå ut, her på Smøla havstuer.