Sykkeldokumentar som trigger reiselysten

Britiske Tom Allen legger ut på en jorda rundt-tur på sykkel sammen med to kamerater. Med håndholdt kamera og seg sjøl som hovedperson tar Tom oss med inn i sine ung mann-drømmer om å oppdage verden i sykkeldokumentarfilmen Janapar.

Vanligvis er filmer om lengre turer og ekspedisjoner bygget opp kronologisk der handlinga drives framover av så-gjorde-vi-det og så-gjorde-vi-det, og til slutt nådde vi/nådde vi ikke målet, og kanskje lærte vi noe om oss sjøl og dem vi møtte underveis.

Allerede i begynnelsen skjønner vi at dette ikke er en vanlig ekspedisjonsfilm, vi får et hint om at reisa ikke kommer til å gå helt strømlinjeforma.

Tom skiller ganske raskt lag med først den ene vennen, så den andre. I Armenia tar den lange reisa en uventa vending da han møter iranskarmenske Tenny, som han forelsker seg i. Skal han følge drømmen om den lange turen eller skal han gi den uventa kjærligheten en sjanse? Dette sporet gjør filmen til noe mer enn en ekspedisjonsfilm, den blir en film alle kan kjenne seg igjen i enten du digger langtursykling eller ikke.

Janapar er en vakker film om en ung manns kvaler. Den tekniske kvaliteten er litt så som så, men blir bedre etter hvert som Tom blir mer fortrolig med kameraet, og kan trygt anbefales.

Og det (kanskje) viktigste, filmen trigger definitivt reiselysten!