I gang med drømmeturen

I juni la Anders Levoll og Birgit Ryningen i vei med fullastede sykler. De neste to årene skal de leve ut drømmen om den lange sykkelturen gjennom Europa og det amerikanske kontinentet fra Argentina til Alaska.

Anders Levoll og Birgit Ryningen har nådd toppen av Fichtelberg (1215 moh), øst-Tysklands høyeste «fjell». Foto: Privat.

Anders Levoll og Birgit Ryningen har nådd toppen av Fichtelberg (1215 moh), øst-Tysklands høyeste «fjell». Foto: Privat.

– Først og fremst skal dette være en tur der vi har god tid til å oppleve ting, der vi slipper å stresse med en kort tidsplan for å komme oss fort hjem. Vi skal også ha tid nok til å oppleve andre ting underveis, som for eksempel å sette fra oss syklene og gå en fjelltur, sier Birgit.

De omtaler seg som et helt vanlig ektepar bosatt i Trondheim. Anders er ingeniør og prosjektleder hos Reinertsen, mens Birgit har en doktorgrad i materialteknologi og er forsker på Sintef.  Men drømmene er kanskje ikke helt vanlige. At ruta ble som den ble er litt tilfeldig.

– Vi har en gammel globus i stua. På fredagskveldene planlegger og drømmer vi om turer over et glass rødvin. Det er så mange steder vi vil. Da vi endelig bestemte oss for å dra på en så lang tur, kjøpte vi et stort verdenskart og noen fargetusjer. Vi ringet rundt de plassene vi hadde mest lyst å dra til, og valgte plasser som begge hadde ringet rundt og som passer med årstidene.

– Sykkel det perfekte framkomstmiddel

Sykkelselfie.

Sykkelselfie.

Ekteparet er slett ikke uvant med å være på lengre turer. Bak seg har de sykkelturer av flere ukers varighet i både Norge, Australia, Nord-Amerika og Stor-Britannia. De er også ivrige padlere, og har blant annet gjort to forsøk på å padle rundt Spitsbergen, hvorav den ene turen var bryllupsreisen.

– Det som er bra med lengre sykkelturer er at vi får sett veldig mye fordi det går sakte sammenliknet med bil. Vi er i aktivitet hele tida, vi sørger for vår egen framdrift. I tillegg har folk lettere for å ta kontakt med en syklist. Vi er blitt kjent med en del folk på den måten. Sykkel er det perfekte framkomstmiddel for å se nye steder, mener de.

Planlagt lenge

– Vi har hatt turen på blokka i flere år, og spart over lengre tid. Vi satser på en rimelig tilværelse ved å bo i telt, og kjøpe mat i butikker og tilberede sjøl. Vi har solgt bilen og leid ut huset. I tillegg håper vi på å spe på med salg av bilder og artikler fra turen. Vi trur vi har nok til å klare oss i to år, men bruker vi opp pengene må vi bare dra hjem, sier Birgit.

De er varsomme med å komme med for mange råd til andre som vil gjøre som dem, men et vil de gi.

– Du er nødt til å bestemme deg for at nå skal du reise på tur. Du må sette en dato for avreise og jobbe mot den datoen. Det nytter ikke å vente på en passende anledning, for den kommer ikke. Man må lage seg den passende anledningen sjøl. Og så må du godta at en slik tur har noen konsekvenser, og de må man bare ta, sier Anders.

Du kan følge ferden til Anders og Birgit på www.lynvingen-blogg.blogspot.no.

Saken ble publisert i På sykkel nr. 4/2012.