Lokker utlendinger til Norge

For ei tid tilbake møtte jeg nederlenderen Paul Uijting, som har bosatt seg i Trøndelag og jobber med å lokke utlendinger til å legge sykkelferien til Norge.

Her er intervjuet som nylig blei publisert i På sykkel nr. 1/2011:

Paul Uijting forsøker å lokke utlendinger til Norge for å sykle.

Paul Uijting forsøker å lokke utlendinger til Norge for å sykle.

Nederlandske Paul Uijting (45) tok med seg familien og bosatte seg i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag. Nå jobber han med å få utlendinger til oppdage Norge som sykkelferieland.

- Vi hadde egentlig ikke noe god grunn til å flytte, men vi ønsket å gjøre noe nytt i livet, forteller Paul om hvordan de endte opp i Norge.

Ved hjelp av et byrå som bistår nederlendere å flytte, havnet de på den norske landsbygda i 2007. Overgangen fra en urban til en rural livsstil ble stor. De kunne ikke språket. Kona til Paul er sykepleier og fikk seg raskt jobb. Barna, som nå er 10 og 11 år, begynte på skole. Uten formell utdanning, men med solid ballast fra livets skole og omfattende erfaring som sykkelturist i mange europeiske land, fikk Paul det han beskriver som drømmejobben. Fire kommuner gikk sammen om et toårig prosjekt der Paul skulle legge forholdene til rette for utenlandske sykkelturister i Røros-traktene. Slik fant de seg fort til rette.

Så langt har han laget en turbeskrivelse av en langtur på sykkel i Trøndelag, en sykkelpakketur og detaljerte dagsturbeskrivelser med utgangspunkt i Røros, alt beregnet for utenlandske gjester.

- Foreløpig har ikke responsen vært så stor. Men å bygge opp et nytt marked er langsiktig arbeid. Etter to år i denne jobben begynner jeg nå å bli kjent som Norges-ekspert i Nederland.

Paul forklarer at det er mye nordmenn tar for gitt som utlendinger lurer på. Hvor langt er det til neste matbutikk? Eller hotell? Kan vi møte på farlige rovdyr underveis? Og hvordan er terrenget?

- Det finnes mange fantastiske sykkelruter i Norge, men informasjon om dem på engelsk er for dårlig. Det som finnes av satsing er fragmentert, og det mangler en sentral nasjonal aktør som kan koordinere all satsing på sykkelturisme i Norge. Det er synd fordi potensialet for sykkelturisme i Norge er så stort. Landskapet er variert. Lite trafikk og lang avstand mellom trafikklysene er unikt i Europa. Det var en stor overraskelse for meg å erfare hvor lett det er å sykle i Norge. Samtidig er det nok ikke så lurt å markedsføre Norge med bilder av terrengsyklister i stupbratte fjellsider.

Paul har nye oppgaver i vente. I tida framover får han hele Trøndelag som sitt arbeidsfelt og skal han være med å utvikle og selge trønderske opplevelser til utenlandske turister. Imens han venter på at utlendingene skal strømme til Norge, drømmer han sjøl om en real pilegrimstur fra Trondheim til Santiago de Compostela på sykkel.