Sykler for fred

Åse Simonsen har syklet i nesten alle verdensdeler. Nordkoreanerne prøvesprengte en atombombe da hun besøkte landet, men det skal mer til for å skremme den erfarne syklisten.

- Vi opplevde ikke prøvesprengningen som skremmende. Det var ikke noe hysj-hysj, og vi fikk med oss hendelsen på BBC og i avisen Pyongyang News. Det var først da vi ankom Beijing med fly fra Pyongyang at vi oppdaget sirkuset rundt. Journalistene kastet seg over nordkoreanerne som var med flyet. De var heldigvis ikke interessert i oss, forteller Simonsen.

Simonsen reiste i følge med Bike for peace, en organisasjon som har spesialisert seg på sykkel, kultur og vennskapsreiser i hele verden.

- Å komme til Nord-Korea var nesten som å bli kastet tilbake i min egen barndom i Bergen på 50-tallet. Det var nesten ingen biler og butikker. Den dårlige tilgangen på energi gjorde i tillegg landet litt dystert.

- Det nordkoreanske landskapet minner til en viss grad om det norske med fjell, daler og elver. Det var fint å sykle der. Trafikken var beskjeden og veiene var stort sett i grei forfatning.

Sykler nesten hver dag

Simonsens sykkelinteresse ble unnfanget da sønnen begynte i Bergen Cykleklubb. Hun lånte sønnens sykkel, men fikk raskt beskjed om å kjøpe sin egen. Det gjorde hun, og siden har hun syklet.

- Jeg sykler nesten hver dag, også når jeg handler. Jeg orker ikke bil på kjøpesenteret, sier Simonsen.

I tillegg til sykkelturer i inn- og utland har det blitt en lang rekke turritt på Simonsen. Hun har fullført det tøffe rittet fra Bergen til Voss 17 ganger og er med det kvinnen med flest antall deltakelser.

Kun Afrika mangler

Simonsen jobbet mange år i Statoil. Der var hun aktiv i Sykle til jobben-aksjonen. Slik ble hun oppmerksom på sykling som transportmiddel. I sitt virke som leder i Syklistenes Landsforenings lokallag i Hordaland har hun bedre framkommelighet for syklister øverst på agendaen. Hun sier de har et godt og tett samarbeid med veietaten i Bergen kommune.

- Kommunen har tatt kontakt med oss for å få innspill på utbygging av sykkelveier. Vi blir invitert med på sykkelveiinspeksjoner og er høringsinstans i reguleringsplaner.

Kommer det et fristende tilbud om sykkeltur i Afrika, slår Simonsen til. Da vil hun ha vært på tur med tohjulingen på alle kontinenter.

Publisert i På sykkel nr. 3/2007.