Frihet på sykkelsetet

- Å sykle er en fantastisk måte å se et land på, sier Britt Pedersen (61). Hun vet hva hun snakker om etter å ha gitt seg selv en sykkeltur fra Lindesnes til Nordkapp i 60-årsgave.

Britt leste om Valborg Hustadnes som i en alder av 60 år hadde syklet 330 mil fra Vardø til Lindesnes. Da tenkte hun: Hvis hun kan klare det, skal jeg klare å sykle Lindesnes-Nordkapp.

Som tenkt, så gjort. Hun tok fri fra jobben som studieveileder ved Gøteborgs universitet og la i vei fra sitt barndoms hjemsted Ny Hellesund utenfor Kristiansand. Hun fulgte kysten nordover, og 35 dager og 280 mil senere sto hun på Nordkapp-platået.

- Det var en fin måte å se Norge på etter så mange år i Sverige. Jeg opplevde en enorm frihet underveis ved å studere kartet om morgenen, plukke ut et sted noen mil lenger framme for så å prøve å komme meg dit.

Tid til ettertanke

Britt sier hun ikke hadde noen problemer underveis, ikke en gang en punktering på ferden.

- Men hadde jeg fått problemer er jeg sikker på at jeg hadde fått hjelp, for det var lett å komme i kontakt med folk. Når det kom ei hvithåret gammel dame på en tungt lastet sykkel ble folk nysgjerrige.

Det ble godt med tid til å reflektere over tilværelsen på turen. Britt sier hun bare tenkte positivt og at sykling renser hodet.

- Livet er kort, og du vet aldri hva som vil skje. Jeg tenkte mye på hva som er viktig i livet og hva som ikke er verdt å bry seg om. Jeg har også vært kjempeheldig som har hatt helse, ork og økonomi til å gjennomføre en slik tur.

- Ikke vær redd for været

Britt har noen enkle råd til dem som vurderer å legge ut på langtur med sykkel.

- Du må ikke være redd for dårlig vær, og godt regntøy er en nødvendighet. Det er heller ingen ulempe å være i god form.

Britt sier hun alltid har syklet mye. Til daglig holder hun seg i form ved å sykle til jobben og gå med avisa. Hun er oppe kl tre hver morgen. Kun en kort periode av sitt liv har hun eid en bil.

- Jeg trenger ikke bil. Noen gode sykler er nok for meg. Jeg sykler hver dag. I helgene drar jeg ofte på lengre turer. Jeg har slitt ut noen sykler ja, sier hun med et smil.

Publisert i På sykkel i 2006.