Bokas innholdsfortegnelse med kort beskrivelse av hvert kapittel. Prøvesmak: Les første kapittel her.

På toppen av Sandhornet.

Tallet er 17 Saltstraumen er et fiskeeldorado og jeg er veldig fornøyd med at turen er i gang. Gildeskål kommune arrangerer 175-årsjubileum for salmedikteren Elias Blix. Jeg oppsøker stedet der han vokste opp og treffer en lokal kar som forteller om Blix og livet på Sandhornøy. Og jeg følger i Karl Ove Knausgårds fotspor til topps på Sandhornet.

Globale Glomfjord Industristedet Glomfjord kjemper en knallhard kamp for å overleve i globaliseringas tidsalder. Effektiviser eller dø er mantraet. Jeg oppsøker stedet der Operasjon Muskedunder fant sted, en viktig og dramatisk sabotasjeaksjon under andre verdenskrig. Jammen begår jeg også et lovbrudd.

Kontinentalt i Engavågen To nederlandske damer forteller om hvorfor de har slått seg ned på den nordnorske landsbygda.

Aleine med Svartisen Svartisen puster meg kaldt i nakken, jeg opplever total stillhet og treffer en sjarmerende eldre skyssbåtkaptein med skeiv tanngard.

Lovunds rytme Øysamfunnet Lovund er ei vellykka bygd med fiskeoppdrett og befolkningsvekst. Jeg drar ut dit, bestiger fjellet Lovund og havner på fest med lokalbefolkningen.

Tøff satsing Naboøya Sleneset er Lovunds rake motsetning med befolkningsnedgang og dystrere framtidsutsikter. Der treffer jeg en kar som likevel satser hardt.

Mellom bakkar og berg En bakke byr på tøffe utfordringer. Og jeg treffer tyskere som tvinger meg til å tenke.

Med lue og votter på Copacabana Jeg øyhopper ut til Dønna og Herøy, hvor jeg oppsøker en fallos, får nærkontakt med en hare og spiser makrell rett fra havet.

Hvordan står det til med Petter Dass? Petter Dass-museet på Alstahaug er en plass utenom det vanlige, og jeg finner ut at den gamle dikterens ettermæle er i endring.

Død og fordervelse Verdenshistoriens tredje største skipsforlis fant sted da fangeskipet Rigel blei senka på Helgelandskysten i 1944. 2500 mennesker døde. Jeg besøker krigskirkegården og minnesmerket på Tjøtta.

Drømmen om De syv søstre De syv søstrene er utilnærmelige, enda så mye jeg drømmer om dem. I det minste blir det grom mat på meg på handelsstedet Forvik.

I hjertet av verdensarven Samspillet mellom ærfuglen og mennesket er sentralt i verdensarvstatusen til Vega. Jeg møter en gjestfri fuglevokter ute i havgapet som holder de eldgamle kysttradisjonene i hevd.

En uvanlig fjelltur Hullet i Torghatten fascinerer meg mer enn jeg forventer, og en eldgammel sykkel på en låve vekker min interesse.

En rådmanns bekymringer Hvordan er det å være rådmann og lede en kommune i Norge i dag? Jeg tilbringer et par dager sammen med rådmannen i Bindal kommune, og jeg besøker Leka, øya som i 2010 blei kåra til Norges geologiske nasjonalmonument.

Jeg er lei Jeg har en traurig dag i Rørvik og føler meg utakknemlig.

I Olav Duuns rike En sjenerøs Olav Duun-entusiast på Jøa lar meg overnatte på gården, tar meg med på tur og leser høyt for meg fra Juvikfolket.

Jeg drikker øl Jeg avslutter reisen min med et mikrobryggeribesøk og drikker litt for mye øl.

--- - ---

Tips til lengre sykkelturer

Sykkelguide Kystriksveien

Minireiseguide Kystriksveien

Kart

Avstandstabell

Kilder/litteratur