Sykkeltur slik en sykkeltur skal være

Ok, for å ta det viktigste først, i hvert fall om en skal tru 95 prosent av spørsmåla jeg fikk før jeg dro: Været kunne ikke vært bedre.

(For deg som ikke bryr deg om alt pratet mitt, noen bilder finner du nederst).

Jeg har aldri hatt bedre vær på noen tur jeg har vært på. De første fire dagene var det sol, stort sett fra en himmel der skyene ikke var å se, og tropiske 25 grader. Dag 5 var det grått og innimellom litt regn i lufta, 12-13 grader, men god sikt i fjellet.Dag 6, i dag, er sola tilbake og tempen om lag 20 grader, for meg det ultimate sykkelværet. Og meldingene framover i området jeg skal være i er bra de første dagene, deretter litt våtere. Nå er det fortsatt drøye tre uker igjen av turen. Min dose regn kommer nok.

I skrivende stund befinner jeg meg på en b&b i grenda Engavågen, en fergetur sør for kommunesenteret Ørnes i Meløy kommune. Tidligere i dag blei jeg intervjua av Avisa Nordland og turen min og bokprosjektet. Spennende å se hvordan det blir.

Til nå har jeg sykla 225 km og vært på to fjellturer. Låra er møre og har vært det de siste par dagene. Det går sakte med meg når jeg sykler. Det har leda meg til to erkjennelser, i prioritert rekkefølge:

  1. Jeg er ikke i spesielt god form.
  2. Jeg har med litt for mye bagasje.

Hvordan er det å sykle på Kystriksveien? Det korte svaret er at det er suverent. Det litt lengre er at det er bratte, snødekte fjell, fint ramma inn av hav og fjorder å feste øynene på hele tida. Det slo meg her en dag at når jeg sykler til vanlig har jeg blikket ganske så stivt festa i asfalten en 20-30 meter foran meg. Her har jeg blikket retta opp og fram, til sidene og bakover. Rett og slett et formidabelt landskap å sykle i. I tillegg er underlaget bra og biltrafikken beskjeden.

Jeg har også rukket å treffe mange hyggelige mennesker. Detaljene fra disse møtene skal dere få i boka.

saltstraumen.jpg

Kikker på at Saltstraumen koker. Børvasstindene tar det hele med stor ro.

Det blei to Saltstraumen-fanga småsei til middag den første dagen.

Midnattsol på Sandhornøya.

Midnattsol på Sandhornøya.

sandhornet.jpg

Topptur til Sandhornet. Utsikt i eliteklassen.

Sykling langs Kystriksveien: Fjell og fjord.

Nord og ned - ut på sykkeltur

År med drømmer og månedsvis med planlegging er over. Sykkelhengeren og sykkelveskene er fylt til randen med klær og utstyr for en måned med sykling, fisking og teltliv langs Kystriksveien (se utstyrslista). Turen starter i Bodø og ender i Steinkjer. I morgen er jeg endelig på veien, noen dager forsinka.

Klar for Kystriksveien.

Klar for Kystriksveien.

Kjipt å være turist i Norge?

– Hvor skal du på ferie i sommer? er et spørsmål vi ofte stiller hverandre når gresset er i ferd med å bli grønt og lengselen etter noen uker fri tiltar i styrke. – Jeg har ikke noen store planer for sommeren i år, skal bare på en Norgestur, svarer du kanskje.

Jeg har inntrykk av at mange føler de trenger en unnskyldning om de ikke skal utenlands, at det liksom ikke er så mye status forbundet med å feriere i Norge. Avisene og reisemagasinene bygger oppunder dette synet ved sin hang til å presentere det som overraskende nyheter at det faktisk finnes spennende steder å besøke her til lands.

La oss se kjapt på hvor nordmenn faktisk reiser og hvor mange utledninger som kommer hit.

I 2009 dro nordmenn på 16,8 millioner ferie- og fritidsreiser i inn- og utland, ifølge Innovasjon Norge. 67 prosent av disse reisene ble foretatt i Norge. Når det kommer til praksis er Norge som reisemål faktisk svært så populært for nordmenn.

Snaut 3,4 millioner utlendinger besøkte Norge på ferie- og fritidsreise samme år. Ivrigst er tyskerne, som sto for 21 prosent av overnattingene. Svenskene sto for 16 prosent og danskene 11 prosent. Å oppleve norsk natur, utforske nye steder og slappe av var de viktigste motivene for å besøke Norge om sommeren.

Millioner av utledninger finner altså Norge så attraktivt at de legger ferien sin hit.

Min norske drømmereise

Mitt favorittframkomstmiddel på reise er sykkelen. Når jeg sykler kommer jeg tett på naturen og lett i kontakt med folk, jeg har stor frihet og jeg reiser miljøvennlig. Til sommeren skal jeg bruke lang tid på å sykle Kystriksveien fra Bodø til Steinkjer. Denne reisa har jeg tenkt på i flere år. Nå byr muligheten seg. Strake veien er det 65 mil. Endel omveier blir det helt sikkert.

Jeg dagdrømmer allerede om å fiske småsei i Saltstraumen, bestige luftige fjelltopper med utsikt i verdensklasse, øyhoppe ut til livskraftige små kystsamfunn, høre sjømenn fortelle røverhistorier fra et liv på havet, besøke verdensarven på Vega og studere jordas indre der den kommer helt til overflata på øya Leka.

Og jeg drømmer om at turen skal resultere i en reisereportasjebok. Det finnes mengder av bildebøker, turguider og ekspedisjonsberetninger om Norge og deler av Norge. Men det finnes ikke særlig mye klassisk reiselitteratur i bokform på norsk om Norge. Det vil jeg forsøke å gjøre noe med.

Å reise i Norge er slett ikke bare. Jeg trur denne turen vil styrke inntrykket mitt av Norge som et ferieland i toppklasse.