SIRASVERDEN.NO

View Original

Hvem kan dra på en lang sykkeltur?

Lange sykkelturer er for alle. Dra av gårde, og se hva som skjer! Langs østsida av Mjøsa.

<annonse for egen bok>

Sykling assosieres ofte med trening, sport og god form. Derfor tenker sikkert noen at “en sykkeltur er ikke noe for meg”. Men sykkeltur og sykkelsport er langt fra synonymer, og god form er slett ingen forutsetning for å sykle en lang tur.

Er du ikke i toppslag når turen begynner, ta det rolig de første dagene. For mange av dem som sykler lange turer, er det et poeng i seg sjøl at tempoet er langsomt. Ingen tar tida på deg. Ingen bryr seg om hvor mange kilometer du tråkker eller hvor mange pauser du tar. Du bestemmer tempoet sjøl. Hvor langt må du sykle før du kan kalle turen en lang sykkeltur? Det er det du som bestemmer. Du kan til og med drikke øl underveis. Mange vil til og med mene at det gjør turen bedre.

Er du på en tur som varer mange dager eller noen uker, vil du ganske raskt merke at formen bedrer seg. Kroppen din tilpasser seg den nye tilværelsen. Du vil rette oppmerksomheten din mot stadig skiftende landskap, rare, fine, merkelige ting å se underveis og møter med hyggelige mennesker. Pussig hvordan bortimot alle du møter på tur er hyggelige.

Kan alle sykle 50 mil? Eller 200? Tja, kanskje ikke absolutt alle. Men med nok tid kan de fleste sykle veldig langt. La oss gjøre et tankeeksperiment: Si at du er i stand til å sykle 60 kilometer i løpet av én dag, noe veldig mange faktisk klarer. Gjør du det hver dag i ei uke, tilbakelegger du 420 kilometer. Gjør du det hver dag i en måned, kan du legge hele 1800 kilometer bak deg. Poenget er at lange turer er summen av alle dagene. Du kommer ikke kjempelangt på én dag, men totalt sett kommer du langt. En lang sykkeltur dreier seg i bunn og grunn om å repetere noen aktiviteter mange ganger. Du står opp om morgenen, spiser frokost, sykler et stykke, spiser igjen, sykler litt til, spiser og sover. Det samme gjør du neste dag, og dagen deretter.

Er det ikke slitsomt da? Jo, innimellom kan det være tøft, både fysisk og mentalt. Noen mener at nettopp dét er en viktig del av turen. Sjelden er sammenhengen mellom hva du putter inn og hva du får igjen så tydelig som på sykkeltur. Hver meter du sykler oppover, gjenspeiler seg i en meter med nedoverbakke. Et annet viktig poeng er at fysikken eller formen din neppe er det som setter rammene for hva slags tur du skal på og hvor langt du drar. De fleste vil oppleve at tid til rådighet, vilje og motivasjon er faktorene som avgjør.

Det eneste virkelige kravet til å kunne dra på sykkeltur, er at du kan sykle. Og det lærte du sikkert en eller annen gang i barndommen. Lange sykkelturer er for alle. Dra av gårde, og se hva som skjer!


Denne teksten er et utdrag av introduksjonskapitlet i eboka Langtur på sykkel i Norge - En guide til planlegging og gjennomføring. Les mer om boka og kjøp her. <annonselenke>

Bokas forside.