SIRASVERDEN.NO

View Original

På sykkeltur langs Kystriksveien – en sykkelguide

Kystriksveien er kystveien mellom Steinkjer og Bodø. Strake veien er Kystriksveien ca. 650 kilometer. Men det er også muligheter for mange avstikkere og omveier. Beregn fra sju dager og oppover på turen avhengig av tempo og antall avstikkere og omveier.

Jeg har sykla Kystriksveien to ganger:

  • I 2011 kombinerte jeg syklinga med fjellturer og tok mange avstikkere. Da brukte jeg en snau måned fra Bodø til Steinkjer. Turen i 2011 har jeg skildra i boka Langt langsomt – På sykkeltur langs Kystriksveien, som du kan lese gratis her.

  • I 2016 sykla jeg Kystriksveien som en del av en 5360 kilometer lang tur Norge rundt. Da reiste jeg en strakere rute med færre omveier, og brukte ni dager fra Harran til Bodø. Hele turen har jeg skildra i Ute og sykler – Norge rundt på 76 dager. <annonselink>

Denne artikkelen tar utgangspunkt i guiden i boka Langt langsomt – På sykkeltur langs Kystriksveien, og er oppdatert med noe ny informasjon.

Reise dit

Skal du sykle hele Kystriksveien, er Bodø og Steinkjer naturlige start- og endesteder. Til Bodø kommer du lettest med tog eller fly. Til Steinkjer går det både tog og buss, eventuelt med fly til Værnes først. Skal du sykle deler av strekningen, er Sandnessjøen og Brønnøysund gode utgangspunkt.

Ferger og hurtigbåter

Det er mange fjordkryssinger med ferge langs Kystriksveien. Noen samband har lav frekvens, spesielt utenfor høysesong og i helger. Sjekk før avreise. Samla oversikt og ferger og hurtigbåter finner du her. Hurtigbåtene gjør at du også kan hoppe over enkelte partier. På de ordinære bilfergene får du med sykkelen gratis, mens du må betale ekstra for den på hurtigbåtene.

Tunneler

Det er mange tunneler langs Kystriksveien. En del av dem er også temmelig lange, rundt tre kilometer. Alle de lengre tunnelene har lys i taket, men det er likevel lurt å ha lys på sykkelen både foran og bak, og gjerne også refleksvest. De aller fleste tunnelene har lite trafikk. Temperaturen i tunneler er lav. Svartistunnelen er den eneste det ikke er tillatt å sykle gjennom. Alternativ rute, som er skilta, er å ta ferge fra Ørnes til Vassdalsvik.

Sesong

Best fra juni til august. En del attraksjoner, overnattingssteder og serveringssteder holder kun åpent i høysesongen fra slutten av juni til midten av august. Mai og september kan også være bra.

Vei og trafikk

Fylkesvei 17 er hovedåra langs kysten. Det er en del trafikk rundt byene Bodø, Sandnessjøen, Brønnøysund, Namsos og Steinkjer. Ellers beskjedent. Greit asfaltdekke hele veien. Grusdekke på småveier kan forekomme.

Kart og guider

Kystriksveien Reiseliv gir ut en hendig, liten gratis guidebok hvert år, inkludert fergetider. De har også mer omfattende guider, bøker og kart til salgs i nettbutikken sin.

Sykkelutleie og bagasjetransport

Du kan leie sykkel mange steder langs Kystriksveien, se oversikt her. En del overnattingssteder har også utleie. Kan være lurt å bestille i god tid. Fra 2018 tilbys også bagasjetransport.

Overnatting og mat

Det er fullt mulig å sykle hele strekningen uten å ha med telt, men det krever litt planlegging. Utvalget av overnattingssteder på Helgeland er bra, litt tynnere tilbud lengst i nord. Den lokale reiselivsnæringa oppfordrer reisende til å bestille overnatting i forkant om du ikke har med telt. Gode muligheter for fricamping på det meste av strekningen, samt rikelig med campingplasser og hytter.

Det samme gjelder mat. Relativt tett med matbutikker og restauranter på Helgeland og sørover, litt mer sparsomt helt i nord.

Turoperatør

Kystriksveien Reiseliv bistår med hjelp til planlegging om du ønsker. Discover Norway tilbyr ferdig planlagt pakketur på Helgelandskysten. Visit Helgeland tilbyr også pakker.

Nettsteder

www.visitnorway.no (om sykling langs Kystriksveien)

Les også: 10 opplevelser langs Kystriksveien

Har du spørsmål om forberedelser, planlegging og utstyr på lengre sykkelturer, har jeg samla en rekke praktiske råd og tips på sida Sykkelråd