SIRASVERDEN.NO

View Original

Ut på tur, noen ganger sur

<Annonse>

På tur er jeg stort sett en glad mann. Men innimellom er turlivet tøft og lite lystbetont, og det hender jeg går i svart. Da minner jeg nok mer om en treåring i trassalderen enn en voksen mann på vel 40.

Underveis på sykkelturen Norge rundt hadde jeg en en god håndfull mørke stunder. På Sørlandet blei jeg en dag lynende forbanna på alle motbakkene, som sleit meg ut både fysisk og psykisk. I dette vesle utdraget fra boka Ute og sykler - Norge rundt på 76 dager <annonselenke>, gir jeg et lite innblikk i hvordan frustrasjonen kan fortone seg:

“Sjøl om det ikke er mer enn rundt fem mil igjen til Lindesnes, er jeg uvanlig svart til sinns. Jeg er grundig lei Sørlandets strevsomme heilandskap. Gårsdagen sitter fremdeles i kroppen. Låra føles like lette som et fullasta godstog.

Noen kilometer etter Farsund kommer jeg til Kollevoll. Hva er det for et latterlig navn? Navnet lyser mot meg som definisjonen på Sørlandets topografi. Og hva er det første som skjer etter dette? En lang, drøy bakke så bratt at jeg tidvis må stå og tråkke i førstegir. Kan jeg ikke bare gå av sykkelen og skyve den opp, tenker du kanskje? Eventuelt kan det hende du tenker “slutt og syt idiot, du gjør det frivillig”. Til det første svarer jeg at å skyve en sykkel med nærmere 30 kilo bagasje opp en bratt bakke, er minst like tungt som å sykle. Til det andre svarer jeg takk for påminnelsen.

Kollevoll ja. Hva med Volleknoll eller Knollevoll, tenker jeg på vei oppover. Drittsted. Jeg er så sur og grinete at jeg må le av meg sjøl. Midtveis i bakken kommer jeg over et stort område med moden markjordbær i veikanten. Jeg stopper og plukker noen gode munnfuller. Det hjelper litt. En liten stund.

Et par timer seinere, på vei opp bratt, lang bakke nummer 67 i dag, er jeg rett og slett sint. Jeg tenker at ved det neste bordet jeg ser i en hage, skal jeg stoppe og slå i plata og skrike “nå er det nok!” Men det hjelper neppe å rope. Det skal vel mer til for å flytte fjell?”


Jeg har skrevet ei reiseskildring om sykkelturen Norge rundt. Den heter Ute og sykler - Norge rundt på 76 dager. Du kan kjøpe boka her <annonselenke>. 

Lurer du på om boka er noe for deg (eller noen du kjenner), kan du lese første kapittel her.

See this content in the original post