SIRASVERDEN.NO

View Original

Norges 25 beste sykkelturer

Og Norges fineste område å sykle i er ... Svaret finner du nederst i artikkelen.

<annonse for egen bok>

Sommeren 2016 sykla jeg en 5360 kilometer lang rundtur i Norge. Basert på opplevelsene på den 76 dager lange turen har jeg laga en høyst subjektiv rangering av de 25 beste strekningene å sykle.

Vanligvis er slike lister basert på forholdsvis objektive kriterier som opplevelsesverdien av veiens omgivelser, mengde trafikk, tilgjengelighet etc. Jeg har i tillegg tatt med faktorer som dagsform, vær, min egen mentale tilstand og om jeg tok noen fine bilder, noe som gjør lista omtrent like godt vitenskapelig fundert som et gjennomsnittlig utspill fra Donald Trump. Jeg vil understreke at alle disse strekningene er fine. Her er det ikke noe nedtur å bli nummer 20.

Noen kjente ruter og opplagt fantastiske steder, som for eksempel Rallarvegen, mangler på lista mi, av grunner nevnt ovenfor, eller at jeg rett og slett ikke sykla dem på rundturen min. Her er forresten ruta jeg tok.

Noen strekninger er lange, andre korte. Mang en gang tenkte jeg at dette må være turens fineste dag på sykkelen. Her er strekningene plassert på kart, i tilfelle du lar deg inspirere og vil finne ut hvor strekningen befinner seg.

See this content in the original post

Og her er de herlige sykkelstrekningene.

25. Ifjordfjellet

Den nye veien over fjellet ligger perfekt i det barske terrenget, 30 kilometer lang. Drøy stigning opp på fjellet, men det er verdt det. Se opp for rein og rev.

24. Telemarkskanalen

Fredelig. Småkupert og tynt befolka her og der, flatt og mer urbant andre steder. Skog og fjell lengst i vest, fjord og sjø i øst. Slusene er fasinerende og interessante.

23. Valdresflya

20 kilometer over flya fra Bygdin til Gjendesheim, hele tida over tregrensa, lekker utsikt til Jotunheimen. Herlig rute, men litt mange biler å dele veien med.

22. Alta-Karasjok over Finnmarksvidda

200 kilometer over vidda, tynt befolka, milevis med utsikt, ikke mange å møte underveis.

21. Grimsdalen

En av Norges lengste seterdaler, 47 kilometer på fin grusvei mellom nasjonalparkene Rondane i sør og Dovre i nord. Steintøff stigning fra Dovre (tettstedet) og opp på fjellet, deretter lett. Lettere å sykle motsatt vei, altså fra Folldal mot Dombås. Setre, kyr og turistforeningshytte langs veien.

20. Kyrksæterøra-Tømmervåg

88 kilometer på fredelige veier på Nordvestlandet i variert kystlandskap.

19. Langs Mjøsa

30 kilometer tett på landets største innsjø, dels på lite trafikkert lokalvei, dels på nedlagte jernbanespor.

18. Røldal skisenter-Sauda

Sommeråpen høyfjellsvei, 43 kilometer lang. Kupert, slitsomt, barskt og nydelig. Lite trafikk. Heftig utforkjøring ned fra fjellet mot Hellandsbygda.

17. Hyllestadfjorden

10 kilometer Vestlandsfjord på sitt aller beste. Blomster i veikanten. Fin utsikt til fjorden. Det lukter kjøttkaker midt på dagen.

16. Bjærangsfjorden

28 fredelige kilometer fra Halsa til fergeleiet på Vassdalsvik. Du har veien for deg sjøl, lyden av hjula mot asfalten er trolig det eneste du kommer til å høre. Utsikt mot fjord og bratte fjell.

15. Porsangerfjorden, Lakselv-Børselv

40 kilometer flat vei, tett på den brede Porsangerfjorden, få biler. Flere fine steder å ta en pause. Konstant god utsikt.

14. Vesterålen, Myre-Nyksund

11 kilometer grusvei med bratt fjell på den ene sida og barsk nordnorsk fjord på den andre sida. Null vegetasjon = strålende utsikt. Herlig bonus å ende opp i Nyksund, et gammelt fiskevær som de siste åra har våkna til liv.

13. Peer Gynt-vegen

57 kilometer gruslagt høyfjellsvei fra Skeikampen via Gålå til Ruten i Espedalen. Vekslende flatt og småkupert, store deler av turen med utsikt i toppsjiktet.

12. Stadlandet, Leikanger-Hoddevik

Småtøffe klatringer over to eid på den 13 kilometer lange turen. Adkomst til Hoddevik via en svingete veg med et par hårnålssvinger, og med utsikt mot ei lita bygd, ei diger strand og Atlanterhavet. Tru om det finnes noen tøffere adkomst til noe sted her til lands? Du må samme vei tilbake.

11. Hardangerfjorden

80 kilometer i Norges frukftfat fra Jondal til Odda via Utne. Tett på fjord og fjell, hele tida med fenomenal utsikt. På seinsommeren og tidlig høst kan du kjøpe ferske varer rett fra bøndene.


See this content in the original post

10. Eidsdal-Geiranger

25 kilometer med nasjonalromantisk eventyrlandskap fra fjord til fjell og ned til fjord igjen. En perfekt finale med ni hårnålssvinger ned Ørneveien. Pass på at bremsene er i orden.

9. Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien blei kåra til århundrets byggverk i Norge i 2005, og omtales også som verdens vakreste bilreise. Også suveren å sykle. Fine stoppesteder. Husk fiskestanga. Eneste kjipe er at de åtte kilometerne går så fort. Men området rundt er også fint, spesielt på sørsida mot Bud.

8. Egersund-Farsund

Denne strekningen er lang, mer kupert enn noen annen i hele Norge, og følgelig uvanlig slitsom. Samtidig er dette et ekstraordinært flott kystlandskap, på den skilta Nordsjøruta, som går gjennom flere små, sjarmerende tettsteder. Flere severdigheter underveis. Mye svette, tårer og brede smil.  

7. Trollstigen

Sikksakk-vei gjennom elleve hårnålssvinger fra dalbunnen til fjellet. Bratte fjell og en brølende foss omgir veien. Ikonisk stoppested på toppen med verdensklasseutsikt ned dalsida. Herlig utforkjøring mot Valldal på den andre sida.

6. Helgeland

Hele området mellom Brønnøysund og Sandnessjøen er suverent for tursyklister. Aller best liker jeg avstikkeren ut til Herøy og Dønna. Mellom to fergeleier kan du nyte 28 kilometer på fredelige veier, over flere bruer og små øyer med mange fine steder å raste, på en godværsdag med lekker utsikt til fjellrekka De syv søstre så å si hele tida.

5. Slådalsvegen

32 kilometer lang grusveg fra Vågåmo til Lesja. Mange høydemeter, men formidabel belønning i form av panoramautsikt i alle retninger fra veiens høyeste punkt, 1180 meter over havet. Få biler. Riktignok en del fluer i lia opp fra Vågåmo, men det fins vel større plageånder her i verden.

4. Jotunheimvegen

45 kilometer på grusvei i Jotunheimens forgård fra Skåbu til Bygdin. Snilt og åpent fjellterreng. Snø på toppene i det fjerne, store innsjøer. Flere kyr enn biler å dele veien med.

3. Norangsdalen

Et fredelig og frodig dalføre på Sunnmøre, 25 kilometer langt og stedvis nesten helt uten bredde. Knapt biler å dele veien med. Fjell som reiser seg nesten loddrett opp til godt over tusen meter. Pass på så du ikke får kink i nakken av å stirre oppover. Et par interessante severdigheter. Fin kontrast til mer travle Geiranger og Trollstigen.

2. Lofoten

Hele Lofoten er smellvakkert. Jeg velger meg likevel ut ei strekning som er av de flotteste jeg noen gang har sykla, 30 kilometer på fv. 815 Valbergsveien. Blått hav, blå himmel, medvind og nesten null biler.

1. Senja

Hele den 78 kilometer lange strekninga fra Gryllefjord til Botnhamn er et sykkelturistparadis. Strålende utsyn til fjord og fjell omtrent hele tida, beskjeden biltrafikk og flotte stoppesteder langs Nasjonal turistveg Senja. Konstant hakeslepp og skyhøy wow-faktor.


Øyvind Wold og jeg har til sammen flere tiårs erfaring med å sykle på tur. I Langtur på sykkel i Norge - En guide til planlegging og gjennomføring har vi samlet og systematisert erfaringene og kunnskapene vi har fra A til Å. Boka inneholder det viktigste du trenger å vite fra du begynner å tenke på sykkelturen, via forberedelsene og til det praktiske underveis.

Målet med boka er å hjelpe og inspirere deg til å planlegge og komme deg av gårde på dine egne sykkelturer.

Les mer og kjøp boka her. <annonselenke>

Bokas forside.