SIRASVERDEN.NO

View Original

Henger eller vesker på sykkelturen?

Henger eller vesker på sykkelturen? Eller kanskje begge deler.

<Artikkelen er oppdatert desember 2019>

På lengre sykkelturer må du ha med en god del utstyr. Grovt sett er det to alternativer for å få med deg bagasjen: Sykkelhenger eller sykkelvesker. En tredje variant er kombinasjon av henger og vesker.

Etter å ha sverget til veskene i mange år, prøvde jeg på turen min langs Kystriksveien i 2011 henger for første gang. Motivet for å ta med henger var dels nysgjerrighet, dels et behov for å ha med mer utstyr enn vanlig. Nå viste det seg i pakkeprosessen at kun henger ikke var nok, derfor blei det to vesker og styreveske i tillegg. Se pakkelista mi her.

Les også: 

Burley Nomad

Hengeren var av typen Burley Nomad. Den har to hjul og en egenvekt på 6,7 kilo.

Den har to rom (som kan bli ett hvis du vil). I det minste rommet foran oppbevarte jeg mat, stormkjøkken, gass og fiskeutstyr. I det større rommet bak hadde jeg telt, liggeunderlag, noe klær, bøker, en dagstursekk for fotturer og en del diverse utstyr.

Om du velger henger eller vesker eller begge deler på en lang sykkeltur er en smakssak.

Opplevelser med hengeren

Den store fordelen med henger er den økte kapasiteten til å ta med mer utstyr, eksempelvis utstyr som er luksus å ha med på tur. Samtidig kan større plass gjøre at du ukritisk tar med utstyr som du kanskje ikke strengt tatt trenger. En henger gir også rom for å supplere med utstyr underveis siden du antakelig ikke har fylt opp absolutt alle tomrom.

En annen fordel med hengeren er bedre oversikt og lettere tilgjengelighet til utstyret.

Vekta på hengeren er betydelig. Rullemotstanden i to ekstra hjul merker du også. Spesielt i oppoverbakkene fikk jeg følelsen av at hengeren trakk meg bakover. Ved sterk sidevind gjør hengeren at vindfanget blir større, men generelt opplevde jeg hengeren som veldig stabil. På asfalt rulla den bra, og også på grusvei syns jeg den fungerte bra. Jeg prøvde den ikke på sti eller dårlige veier, men ser for meg at enhjulshengere fungerer bedre der.

Den var også veldig enkel å hekte av og på. Det var heller ikke noe problem å sette fra seg sykkelen med hengeren på.

Andre momenter å vurdere med henger

Har du utstyret i henger, blir også belastningen på sykkelen mindre. Mange opplever at tunge vesker gjør hjulene sårbare ved at eiker knekker over lang tids bruk. 

Henger kan være upraktisk om du skal benytte kollektive reisemidler som buss, tog eller fly på deler av reisen. Den tar vanligvis stor plass og er sjelden tilpasset transportselskapenes plass- og vektrestriksjoner. 

På spesielt lange turer kan det også være verdt å tenke på tilgangen til reservedeler. Hengere kan ha deler som ikke er lett å få tak i.


See this content in the original post

Supert med vesker

Å sykle med vesker foran og bak er en godt utprøvd metode som garantert funker.

Jeg kjøpte to par Ortlieb-vesker for mange år siden. De er jeg strålende fornøyd med. De er 100 prosent vanntette, også i vedvarende plaskregn. Slitestyrken er meget bra, og kapasiteten er stor. De er også veldig enkle å hekte av og på bagasjebærerne. Jeg har skrevet en grundig vurdering av Orlieb sykkelvesker etter mange års bruk.

En ulempe med å laste opp sykkelen med fulle vesker, er at sykkelen blir vanskeligere og litt treigere å manøvrere. Eikene må også tåle betydelig mer juling.

Sommeren 2016 sykla jeg en 76 dager og 5360 kilometer lang rundtur i Norge. Da valgte jeg vesker; to bak, pakksekk oppå bak, to foran og styreveske. Det var et bra opplegg for meg. Begrensa plass tvinger deg til å være tøffere ved utvelgelse av utstyr. Det holder vekta nede.

Les også: Hvordan pakke sykkelvesker.

På sykkelturen Norge rundt valgte jeg dette oppsettet med vesker.

Konklusjon

Jeg trur det blir en del smak og behag her. Har du god tid, skal sykle langt og ikke klarer deg uten luksus og komfort, kan henger være et godt valg. Er du av dem som veier utstyret og ikke tar med et gram ekstra, er vesker et opplagt valg.

Jeg ser for meg at jeg kommer til å bruke hengeren igjen på neste langtur med stort bagasjebehov. På kortere turer kommer jeg til å velge veskene.

Et aktuelt bruksområde er når barna blir så store at vi kan dra på sykkeltur, men at de fortsatt ikke kan ta meg seg særlig mye av eget utstyr. Slik utjevner hengeren også forskjellene i fysisk styrke.

Helt til slutt: Hvordan du frakter utstyret ditt er egentlig ikke viktig. Det viktigste er at du drar på tur og søker flotte opplevelser. God tur enten det er med henger eller vesker!

Videre lesing

For flere argumenter for og mot, se denne debatt-tråden på fjellforum.no. Et google-søk på “trailer vs panniers” gir også mange relevante treff.

cyclingabout.com er en god ressurs og har mengder med bra informasjon om utstyr, blant annet en artikkel om de 16 beste sykkelhengerne og en med oversikt over de beste sykkelveskene.

På sida Råd & tips har jeg samla erfaringer fra snart 20 år med sykkelturer.