SIRASVERDEN.NO

View Original

Fem utstyrstips til uerfarne tursyklister

Sykkelvesker er absolutt å foretrekke framfor ryggsekk på en lengre sykkeltur.

Har du aldri vært på en lengre sykkeltur, men syns det høres spennende ut? Da er det sikkert mye du lurer på. Her er fem grunnleggende utstyrstips til nybegynneren.

1) Sykkelvesker

Usikker på hvordan du skal få med utstyret på sykkelturen? Dropp tanken om å ta med utstyret i ryggsekk. Det blir fort ubehagelig å sykle langt med noe på ryggen. Sykkelvesker gjør derimot susen.

Sykkelvesker er det vanligste alternativet for å få med deg utstyret du trenger på en lengre sykkeltur. Standardoppsettet er to større vesker bak og to mindre vesker foran. Du kan også feste på ting oppå veskene bakpå, for eksempel et telt, et liggeunderlag eller andre større ting. Noen bruker også en veske på styret. Skal du på en kortere tur eller er sparsom med utstyret, er det ofte nok plass i de to veskene bakpå.

Vanntette vesker er å foretrekke. Da slipper du å stoppe for å sette på regntrekk eller å pakke alt inne i veskene i egne vanntette poser.

Les mer: Hvordan pakke sykkelvesker

2) Lappesaker og/eller reserveslange

Det vanligste problemet med sykkelen du vil støte på som langtursyklist er punkteringer. Før eller siden står du i veikanten med flatt dekk. Dette fikser du på to måter. Enten med å lappe slangen eller å bytte til en ny slange. I begge tilfeller må hjulet av sykkelen. Aldri gjort det før? Det er ikke vanskelig. Prøv hjemme før du drar, så er du forberedt.

Dette må du ha i veskene for å fikse problemet: Reserveslange/lappesaker, dekkspaker og pumpe.

OBS! Det finnes flere typer ventiler på sykkelslanger. Ikke alle pumper passer til alle ventiler. Og ikke alle ventiler passer til alle felger. Sjekk dette før du drar.

Les mer: Djevelen i detaljene

3) Sykkelbukse

Ok, sykkelbuksene ser litt rare ut. Men er du uvant med å sitte på et sykkelsete flere timer hver dag, så er det ikke til å komme unna at baken blir øm. En godt polstret sykkelbukse avhjelper problemet og gjør turen mer komfortabel.

Og er du opptatt av hvordan du tar deg ut, kan du gjerne ha en shorts eller bukse utenpå.   

4) Skoovertrekk eller fjellsko

Sykler du i områder der det kan bli kaldt, vått eller begge deler også om sommeren, som for eksempel i et langstrakt land ganske langt nord i verden, er føtter og tær utsatt. I temperaturer fra sju-åtte grader og nedover blir du fort kald på beina om du kun bruker sykkelsko eller tynne joggesko. Regner det vil du gjerne unngå å bli våt. Kombinasjonen kaldt og vått gjør behovet for beskyttelse enda større.

En løsning er å bruke skoovertrekk. Dette er en type gamasjer du trer utenpå skoene. De er ofte vanntette og holder deg tørr og varm. Plasker det ned over lengre tid blir du nok våt til slutt, men skoovertrekkene bidrar uansett til å holde deg varm.

Fjellsko er også en løsning mange tyr til. De tåler vanligvis regn godt, samtidig som de er varme. I tillegg har du med deg solide sko å gå på tur i. Ulempen er at de er tunge og tar stor plass i veska når de ikke er i bruk.

5) Liggeunderlag

Overnatter du i telt på turen, vil du helst ligge behagelig og sove godt. Med god nattesøvn restituerer du raskere og trivselen på turen øker. Liggeunderlag finnes i mange varianter, i alle prisklasser og i alle størrelser. De beste (og dyreste) er tjukke og slitesterke, og samtidig lette og kompakte.

Med tanke på hvor mange timer du tilbringer på ryggen på den mobile madrassen din, kan det være verdt å prioritere et godt underlag.

God tur!


De mest populære artiklene om utstyr på sirasverden.no er kanskje også av interesse:

Nettsida mi inneholder også mange andre artikler om praktiske råd og tips til lange sykkelturer. De har jeg samla på sida jeg kaller Sykkelråd.