SIRASVERDEN.NO

View Original

Hjelp! Hva skal boka hete?

Jeg sitter her med et manus på 67.000 ord. Men fortsatt mangler jeg de aller viktigste orda: Hva skal jeg kalle boka?

Boka handler om en 76 dager lang rundtur på sykkel i Norge sommeren 2016. Å leve ute, å leve enkelt, å teste meg sjøl fysisk og psykisk, det er hva denne turen dreide seg om, i tillegg til å være en oppdagelsesreise i eget land.

Må snart bestemme en tittel

Nå har jeg skrevet i snart et halvt år, manuset nærmer seg ferdigstillelse og jeg må snart bestemme en tittel. Jeg har tenkt at gode forslag til titler sikkert vil dukke opp underveis i skriveprosessen. Sånn har det ikke gått. For et par-tre måneder siden dukka imidlertid endelig en kort setning opp ut av intet, som jeg liker ganske godt:

Kommer jeg ikke på noe bedre, kan den duge, har jeg tenkt. Ideelt skulle jeg hatt flere gode å velge blant, men per i dag har jeg ingen andre.

Morsom dobbelbetydning

Det jeg liker med Ute og sykler er dobbelbetydninga. På den ene sida kan uttrykket tolkes bokstavelig, altså at jeg faktisk sykla så langt og lenge at det var det livet dreide seg om for en stund. I tillegg er uttrykket en metafor for at ting går litt skeis. Det var ganske mye på turen som ikke gikk helt etter planen. Jeg bruker en del humor for å beskrive disse situasjonene, som gjør at jeg syns tittelen gjenspeiler den språklige stilen i boka. I tillegg syns jeg tittelen signaliserer at det var en tur, og ingen ekspedisjon.

Hvorfor føler jeg likevel at den ikke sitter 100 prosent? Kanskje fordi den indikerer at boka bare handler om å sykle. Turen foregikk med sykkel, men det er egentlig underordna. Det viktigste er at dette var en reise, med mange utfordringer, oppturer, nedturer og fine møter med folk, for å nevne noe. Velger jeg Ute og sykler, er jeg redd for at folk som ikke er spesielt interesserte i sykkelturer vil tenke at den er uaktuell for dem.

Kanskje kan ei løsning være å ha en undertittel? Kanskje bør jeg velge en annen tittel? Eller kanskje kan coverbildet og/eller baksideteksten vise en mer nyansert historie?

Jeg hører gjerne hva du mener. Kan Ute og sykler fungere? Skulle du slumpe til å ha et eget forslag, del det gjerne. Eller har du en enkel oppskrift på å lage en god tittel? Synspunkter og forslag mottas med takk. 

Se også forslag på Facebook-sida mi.

See this content in the original post

Oppdatering 26. mars: Jeg trenger mer bistand. Bli med og bestem hva boka skal hete i en uhøytidelig avstemning.