SIRASVERDEN.NO

View Original

Pakkeliste til en lang sykkeltur med utskriftsvennlig sjekkliste

Her er utstyret jeg hadde med på en 2,5 måneder lang sykkeltur.

Det er mange måter å reise med sykkel på. Hvordan, hvor og når du reiser har naturlig nok stor betydning for hvilket utstyr du tar med deg.

Min måte er vanligvis å pakke opp sykkelen med alt jeg trenger for å klare meg utendørs på egen hånd. Jeg overnatter i telt og lager maten min sjøl på stormkjøkkenet. Stort sett er jeg på tur i Norge i sommerhalvåret.

Personlige preferanser og erfaringer vil prege enhver pakkeliste. Du anser kanskje noe som uunværlig som jeg anser som unødvendig - og motsatt. Følgelig finnes det ikke noen fasit for hva som er rett å ha med seg.

Varigheten av turen trenger ikke nødvendigvis å ha så mye å si. En tur med én overnatting har forbausende mye til felles med en tur på to uker eller tre måneder.

Last ned en utskriftsvennlig sjekkliste du kan bruke når du skal pakke til din egen sykkeltur. (pdf)

Nedenfor har jeg lista opp en komplett oversikt over utstyret jeg hadde med på den 76 dager og 5360 kilometer lange turen min Norge rundt sommeren 2016, med noen korte kommentarer og linker til produkter jeg brukte. For oversiktens skyld har jeg delt inn lista i noen overordna kategorier.

Teltlivet er noe av det jeg liker best på sykkeltur. Her på Uttakleiv i Lofoten.

1) Camping

Telt: Jeg brukte et gammelt Vaude ekspedisjonstelt, et romslig tomannstelt (antakelig gått ut av produksjon og finner det følgelig ikke på nett). Jeg liker å ha litt ekstra tumleplass når jeg bruker det aleine, samt at det er praktisk å ha plass til en ekstra person. Enkelt og raskt å slå opp aleine og tåler svært mye vind og vann, men er litt tungt (3,4 kg). Kunne ønska meg et litt større fortelt og bedre muligheter for å lage mat inne i teltet når det regner. Brukt ca. 65 netter på 78 dager.

Liggeunderlag: Jeg kjøpte et temmelig dyrt underlag av typen Therm-a-Rest NeoAir Xlite for et par år siden. Lett (ca. 400 g) og ultrakompakt, tar ikke større plass enn en pose Bamsemums. 6 cm tjukt og svært komfortabelt å ligge på. Ingen punkteringer. 

Sovepose: Hadde en 13-14 år gammel pose av typen Ajungilak Kompakt Spring. Den er lett og kompakt. Den har tapt seg en del, men jeg holdt meg fortsatt varm i den ned til 4-5 plussgrader.

Pute: En kamerat sendte med meg en liten og lett (120 g) oppblåsbar pute av merket Cocoon. På størrelse med en tennisball i pakka tilstand. Forbedra søvnkvaliteten vesentlig. 

Sitteplate: Sammenleggbart og lett i skumplast. Brukt til å sitte både utendørs og i teltet når det var vått.

Soveklær (trøye, stillongs og sokker): Jeg brukte et eget sett klær å sove i når det var kaldt, en blanding av ull og syntetiske stoffer. Var det kjølig tok jeg på meg disse klærne som campklær etter endt dag på sykkelen.  

Stormkjøkken: Jeg brukte et snart 20 år gammelt Trangia-sett. Trur det må være modellen 27-3 UL jeg har. Suveren slitestyrke og brukervennlighet. Litt stort når jeg drar aleine på tur, ideelt for to. Jeg bytta ut rødspritbrenneren med en gassbrenner etter et par år. Den fungerer storveis så lenge det er plussgrader.

Gassboks(er): Til fyring på stormkjøkkenet. Boksene finnes i to størrelser. Jeg kjøpte den største på 450 g. En boks varte i 8-10 dager med mitt forbruk, i stor grad avhengig av hvordan middagene blei tilberedt.

Fyrstikker

Spiseredskap; tallerken, kniv, skje, gaffel, kopp: Brukte et standard spisesett bestående av to djupe tallerkner, bestikk, skjæreplate og en sammenleggbar plastkopp.

Tollekniv: Til å kutte mat og andre ting du trenger en skarp, solid kniv til.

Stekespade: I den teflonbelagte stekepanna brukte jeg en stekespade av plast.

Skreller: Hadde med en bitteliten sak i plast til å skrelle grønnsaker.

Drikkeflasker: To stk. jeg har festa på ramma på sykkelen. Ei ekstra tomflaske i sekken. Fylte opp alle flaskene på ettermiddagen. Slik blei jeg ikke avhengig av å campe i nærheten av friskt vann.

Plastposer: Hadde med en rull poser à 6 liter. Brukt til oppbevaring av mat og søppel, samt oppbevaring av diverse annet.

Mat: Basisen min besto av salt, pepper og assortert krydder, te, kaffe og suketter/sukker og matolje. Mat kjøpte jeg stort sett hver dag, for å ha minst mulig å dra på og fordi en del mat har dårlig holdbarhet utenfor kjøleskap. Fant ut av hvor neste butikk var ved å spørre folk og google.

2) Klær og sko

Jakke/sykkeljakke: Brukte en gammel vindtett jakke av merket Swix, egentlig en skijakke. Fungerte utmerka.

Regnjakke: Kjøpte en Craft-jakke (ikke lenger i salg) i vår på anbefaling fra en annen syklist. Fungerte bra i duskregn og lett regn, og greit nok i styrtregn. Regner det mye og lenge, blir du vel våt til skinnet uansett. 

Regnbukse: Kjøpte ei Vaude-bukse i vår på anbefaling fra en annen syklist. Fungerte generelt godt. Litt klam i varmt vær. 

Sykkelbukse: Brukte ei eldre bukse med seler. Sykkelbukse er et must for å spare baken og underlivet for de verste påkjenningene.

Beinvarmere: Ofte en sånn mellomtemperatur i Norge, altså litt for kaldt med kun sykkelbuksa og litt for varmt med bukse utapå. Da er beinvarmere praktisk

Treningsbukse: Brukte ei tynn treningsbukse til å dra utapå sykkelbuksa i kaldt vær.

Turbukse: Hadde med ei gammel Norrøna-bukse som jeg brukte i camp og på fottur i kaldt vær.

Shorts: Hadde med en shorts til bruk i camp og på fottur i varmt vær.

Trøyer: Hadde med to korterma og ei langerma trøye i syntetisk stoff (i tillegg til det jeg sov i, se ovenfor) til sykling, annen aktivitet og camp.

Ullgenser: Hadde med en gammel Brynje ullgenser til camp på kjølige dager. Antakelig noe i nærheten av denne modellen. Varm og slitesterk.

Lue: Til de kaldeste dagene og nettene.

Buff: Til bruk i halsen.

Hansker: Hadde med sykkelhansker uten fingre til varme dager og med fingre til de kaldere dagene. 

Oppvaskhansker: Hadde med et par oppvaskhansker som eksperiment for bruk på de våteste dagene. Det blei vått inni dem også ved mye regn og vanskelig å få dem tørre igjen. Fungerte altså ikke så godt. Fungerte derimot bra for å holde fingrene varme og tørre da jeg pakka sammen teltet på våte og kalde morgener på slutten av turen.

Undertøy: Hadde med fire truser.

Sokker: Hadde med fire par.

Håndkle

Sko/sykkelsko: Droppa sykkelsko fordi jeg syns det er greit å sykle i vanlige sko og for å slippe å ha med to par siden jeg uansett ville hatt med tursko. Brukte et par lave Salamon tursko. Gode å sykle i, gode å gå på tur i. Litt kalde i temperaturer under ti grader.

Skoovertrekk: Hadde med skoovertrekk fra Craft for ikke å bli våt på beina. Fungerer greit når det regner litt. Regner det mye og lenge blir skoa våte. Fungerte ikke så godt som jeg hadde håpa for å holde varmen på kalde dager. Blir fort slitt når jeg bruker dem utapå tursko og på vanlige pedaler. 

Sandaler: Til bruk i camp og på varme dager.

Slik så sykkelen ut med full oppakning. Vesker foran og bak, pakksekk til teltet og styreveske.

3) Sykkelstæsj

Sykkelslanger: To stk. reserveslanger.

Pumpe

Lappesaker, inkl. dekkspaker

Multitool: Lite multiverktøy som passer til de fleste skruer og strammeanordninger på sykkelen.

Olje: Hovedsakelig til kjedet. Kan også brukes på vaiere.

Sykkellås: Lite brukt, men greit å ha innimellom.

Lykter: Rødt Silva baklys, diodelys, og hvit framlys (finner ikke på nett), begge med gummifester som gjør dem lett å ta av og på. Til bruk i tunneler.


See this content in the original post

4) Foto og tekst

Fotoapparat: Speilrefleks Canon 60D med to objektiver, 28-135 mm og 75-300 mm. 

Fotostativ: To stk, et stort til speilreflekskameraet og et lite til fotografering med mobiltelefonen

Div. fotoutstyr: Renseutstyr, filtere, ekstra minnebrikker, lader, ekstra batteri.

Notatblokker og skrivesaker: Til føring av dagbok og notering av stort og smått til bokprosjektet mitt.

Trådløst tastatur: Hadde med et sammenrullbart tastatur som jeg kobla til telefonen. Slik kunne jeg skrive litt lengre tekster elektronisk.

5) Annet

Telefon: Til, ja alt mulig egentlig. Turbruk: Fotografering, kart (Google maps), nettsøk for fergetider, lokalisering av og åpningstider i butikker, campingplasser m.m.

Kindle: Ebokleser. Veldig praktisk, kan ta med ubegrensa med bøker. Kan lese flere bøker før batteriet må lades.

Høyttaler: For å høre musikk på Spotify. 

Lader: Til telefon, høyttaler og Kindle.

Reservebatteri/batteripakke: Ekstra batteri, hovedsakelig til lading av mobiltelefonen når jeg ikke hadde tilgang på elektrisk strøm. Holdt til ca. tre ladinger. 

Sekk: Hadde med en liten sekk (ca. 30 l) til dagsturer på første del av turen.

Hodelykt: Til mørke kvelder. Kun behov fra slutten av august. Kunne også brukt den avtagbare lykta på sykkelen.

Dopapir: Til ja, du veit. Men også til “vask” av stormkjøkken og spiseredskaper når jeg ikke hadde tilgang på vann.

Refleksvest: For å være synlig i tunneler.

Kart: Hadde med NAF veibok. Tung, men fine kart og litt informasjon om hver kommune, som gjør at den egner seg som ei lita reisehåndbok. Brukte boka til planlegging av lengre strekninger og Google maps på telefonen til detaljer underveis på dagene.

Toalettsaker: Tannbørste, tannkrem, såpe, myggspray, solkrem, neglklipper, liten saks

Førstehjelp: Førstehjelpspakning, plaster, smertestillende, sportstape.

Gaffatape: Sterk tape til å fikse alskens som kan gå i stykker.

Solbriller/sykkelbriller: Hadde briller av merke Bliz Motion+. Oppbevart i støtsikkert etui når de ikke var i bruk.

Fiskeutstyr: Sammenleggbar fiskestang, snelle, sluker, virvler, fiskekniv.


Videre lesing:

Eller sjekk ut sida mi om praktiske råd og tips der jeg har samla erfaringer fra snart 20 år med sykkelturer.